Leta i den här bloggen

onsdag 21 mars 2018

El Muerto – The Headless Horseman

Redan som 15-åring var Creed Taylor (1820–1906) på väg till att bli en Texas-hjälte då han stred mot Mexiko i slaget vid Gonzales den 2:a oktober 1835. Han deltog i belägringen av Bexar. Efter slaget vi Alamo ledde han sin familj till säkerhet under Runaway Scrape. Sedan gick han med i General Sam Houstons texiska styrkor i San Jacinto för att besegra Santa Anna.
Läs mer om Republiken Texas här.

Bigfoot Wallace, a.k.a William Alexander Anderson Wallace (1817–1899) från Virginia kom till Texas 1837 för att hämnas sin bror och kusin som hade dödats i slaget vid Goliad. Han kämpade i flera strider för Texas självständighet och hade en färgstark och berömd karriär länge innan han gick med i Texas Rangers.


På 1850-talet var Texas fortfarande en del av den vilda Västern. Efter striderna för Texas självständighet drabbade grupper av ondsinta mexikaner samman med stridslystna Comancher (nordamerikansk indianstam). De som tillförde lag och ordning var Texas Rangers. De jagade laglösa, vildar, mördare, kriminella desperados, hästtjuvar och boskapstjuvar.  

Medan Creed Taylor var ute och jagade Comancher, stal Vidal, en välkänd mexikansk bandit, några av hans dyrbara mustanger. Taylor och ranchägaren Flores som hade ranchen intill var snabba att komma på deras spår. Längs vägen mötte de Bigfoot Wallace och
tillsammans spårade de tre upp Vidal, hans banditer och de stulna hästarna.

När de fick tag i banditerna var det inte tillräckligt att bara döda dem. De ville göra ett exempel som ett meddelande till framtida tjuvar. Creed och Wallace halshögg Vidal. De knöt fast Vidals sombrero på hans avhuggna huvud och fäste det vid sadeln. Kroppen satte de upprätt på den stulna mustangen. Hans torso satt upprätt på en vild mustang och lät den sedan rida omkring för Västerns skurkar att se vad som händer med boskapstjuvar.

Snart började man höra berättelser om en huvudlös ryttare som red genom avlägsna delar av södra Texas. Eftersom Texas huvudsakligen var spansktalande så kallades denne för El Muerto - Den döde.

Till sist fångade en grupp ranchägare in hästen nära Alice, Texas i Jim Wells County. De tog bort Vidals skelettrester och begravde dem. Slutet på den berättelsen?

Inte riktigt! Efter begravningen så rapporterade soldater i närheten av Uvaldeområdet att de sett en huvudlös ryttare. Ett par nära San Diego, Texas hade stannat till med sin täckta vagn 1917 rapporterade att se en
huvudlös ryttare skena fram på en grå häst. Sista gången någon ska ha sett ryttaren var 1969 nära Freer, Texas. Men det finns de som påstår sig ha sett El Muerto än idag.


/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar