Leta i den här bloggen

måndag 16 januari 2017

Random Roadtrip i Västergötland

Jag har en vän som är lite "överallt och ingenstans" som befinner sig i Västergötland tillsammans med vänner och de vill åka runt till lite spännande platser i länet. Jag blev såklart tillfrågad, inte för att jag är nämnvärt berest, men jag har väl lite av en "spök-radar" samt att jag gillar att googla! :)

Torpa stenhus & Falks grav
När jag letar efter platser i Västergötland så är Falks Grav en vanlig träff. Graven finns på Svedmon på Hökensås i Brandstorps socken. Där ligger rånmördaren Jonas Falk begravd, mer om platsen kan ni läsa här i mitt inlägg ifrån 2015

En annan plats som är populär som jag även har berättat om tidigare är Torpa stenhus i Tranemo kommun

Kolerakyrkogården i Forsvik - År 1866, härjade koleran i orten Forsvik i Karlsborgs kommun. Under fem veckor avled 35 människor och alla som levde i samhället påverkades. Alla hade en släkting, vän eller arbetskamrat som drabbades. 

Vid den här tiden fanns ingen kyrka i Forsvik och döda begravdes vanligen på kyrkogården i Undenäs, en mil bort. Under epidemins framfart blev resan dit och tillbaka dock alltför lång och när koleran härjat i två veckor, invigdes därför en särskild kolerakyrkogård nära samhället.

Den förste som begravdes där var lille Frans Oskar, ett och ett halvt år gammal. En knapp vecka senare fick han sällskap av sin far, arbetaren Karl Johan Johansson. Av de 35 som avled så är 15 människor begravda på platsen.

Jag vet inte om platsen är hemsökt, men den är omnämnd i lite olika forum som antyder detta. Att det känns lite läskigt att vara på platsen beror kanske på rädslan, sorgen och förtvivlan som sitter kvar i marken än idag, 150 år efter koleraepidemin.

Kråks herrgård - Herrgårdens gula mangårdsbyggnad låg ursprungligen med utsikt över Vättern, där Kråks skjutfält idag finns. Byggnaden är uppförd 1790, men gården har medeltida anor. Idag finner du Kråks värdshus i källarvalven som byggdes i samband med flytten på 1950-talet.
Kråks herrgård

Under århundradena har godset varit i ett flertal familjers ägo. De sista privata ägarna var familjen Ehrenborg.

Anna Fredrika Westin (född Ehrenborg) var fram till för bara några år sedan en flitig gäst på museets arrangemang. För Ulla Andersson, tidigare 1:a antikvarie på Västergötlands museum, har hon berättat om märkliga händelser på husets ovanvåning.

–När hela familjen var på nedervåningen hände det ibland att det lät som någon rörde sig på ovanvåningen och dörrar öppnade sig utan naturlig förklaring, berättar Ulla Andersson.

Familjen Ehrenborg tog det med ro och brukade lugnt konstatera att det var Buddenbrock som var i farten.

Henrik Magnus von Buddenbrock, var generallöjtnant och friherre från Öved i Skåne. På 1740-talet krigade han mot ryssarna i Finland. Kriget blev ett stort nederlag och Buddenbrock och hans kollega Charles Emil Lewenhaupt bestraffades med halshuggning i Stockholm 1743.

Änkan ville att Henrik Magnus von Buddenbrock skulle begravas anständigt och begärde att hans kropp skulle fraktas hem till Öved. Dessvärre begicks ett misstag i samband med hämtningen.

–De hämtade hem kroppen men fick med sig fel huvud, berättar Ulla Andersson.
Henrik Magnus von Buddenbrock
Missen lär ha gjort att Buddenbrock aldrig fick ro i sin grav. Han visade sig i Öved i form av en trebent, svart hund som kom gående i allén till kyrkogården, letandes efter sitt huvud.

Henrik Magnus von Buddenbrock är kopplad till Kråks genom dottern Henrietta som gifte sig med Isak Tham, tidigare ägare av Kråks.

–Han har säkert besök Kråks många gånger, påpekar Ulla Andersson.

Men Buddenbrock är inte den ende som sägs spöka på Kråks. I fruns sängkammare på nedervåningen är det många genom åren som blivit varse att sidentäcket i sängen alltid är lite skrynkligt.

–Det ser ut som att någon precis suttit på sängen, fastän man slätat till täcket alldeles nyligen. Jag har själv sett det flera gånger, säger Ulla Andersson.

Även personal som jobbar på Kråks värdhus har sett den tillstökade sängen.

–Jag vet inte vad det beror på. Sängen kommer från Stola herrgård och där spökar det, så det kanske är något kvinnligt spöke därifrån som går igen.

Själv har Ulla Andersson aldrig märkt av något övernaturligt, trots att hon varit ensam kvar på Kråks många sena kvällar.
–Det finns olika stämningar i hus och på Kråks är det en vänlig stämning. Jag kände mig alltid trygg där. Även om jag hade hört något konstigt hade jag inte blivit rädd.

/artikel från Skövde nyheter

Läckö slott - ligger på Kållandsö i Lidköpings kommun i Västergötland. Slottet är beläget på en udde i Ekens Skärgård i Vänern och är ett minne från Sveriges stormaktstid (1611-1718).

I slottet går det en vit dam. Många har sett henne eller känt hennes närvaro. Människor säger sig ha känt hur hon står bakom ryggen men när de vänt sig om står ingen där. Även greven Gabriel De Lagardie sägs hemsöka slottet och ifrån fängelsehålan kan man höra skrik och klaganden från fångar. 

Vad man vet idag så fanns även slottsköket en trappa ovanför fängelset och på den tiden var det meningen att fångarna skulle känna doften av kokkvinnornas goda mat. Det sägs att en av dessa kokerskor också går igen där och att hon har ångest för vad kungen utsatte dessa fångar för, dessutom hade hon ett barn som det sägs att man kan höra skrika.

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar