Leta i den här bloggen

fredag 9 september 2016

Helen Mirren i rollen som Sarah Winchester

De flesta spöknördar känner nog till Winchester Mystery House i Kalifornien, jag gjorde ett inlägg om det för ca fem år sedan (se här).

Nu ska det komma en film där Helen Mirren gör rollen som Sarah Winchester, änkan till vapentillverkaren William Wirt Winchester, som trodde att själarna av alla de som dödats av Winchesters vapen skulle komma för att hämnas. För att skydda sig låter hon bygga ett hus som kom att bli en av världens mest kända spökhus.

Filmen är en thriller och kommer att regisseras av bröderna Michael och Peter Spiering. 

Filmen kommer att handla om ankomsten av Eric Price, en psykiater från San Francisco som är tveksam till att "Winchester Mystery House" är hemsökt. Det är ännu inte känt vem som kommer att spela price.

Filminspelningen drag igång i mars nästa år, mer än så vet vi inte, men intressant ska det bli!

/Markus

torsdag 8 september 2016

Den fastkedjade mannen - En spökhistoria från antikens Rom

Denna spökhistoria är förmodligen berättad av en man känd som Plinius den yngre, som var en romersk jurist, författare och senator i antikens Rom. Han var känd för att ha skrivit hundratals brev
som publicerades i tio böcker. Den tionde boken innehåller brevväxling mellan Plinius och kejsar Trajanus och har troligen publicerats först efter Plinius död. I en av böckerna finns alltså denna spökhistoria.

En äldre bostad i Aten som varit obebodd under ganska lång tid fick så småningom flyttade hyresgäster in men flydde efter att ha fått se uppenbarelsen av en bräcklig, skäggig man, fastlåst i tunga kedjor. Spöket rasslade med kedjorna och bad jämrande hyresgästerna att frigöra honom.

Synen var så skrämmande och missförstått för den tiden så efter det fick huset ett rykte och kunde inte hyras ut under en mycket lång tid.

Under hela denna långa tid lämnades den osaliga anden ensam i huset. Varje gång någon skulle komma in i huset så skulle han visa sig igen, skramlande, gråt och be att släppas fri. Så småningom kom en djärv ung skeptiker som hette Athenodorus för att hyra huset för att motbevisa ryktena om
spökerierna. Mycket till sin förvåning så fick han se uppenbarelsen första kvällen och varje kväll han bodde i huset så plågades han av ljudet av spökets kedjor.
En natt tog han mod till sig och följde ljudet, han gick ut ur huset och ner på gården. Spöket uppenbarade sig för honom. Mannen hade fötterna begravda i marken. Han klagade och bad om att släppas fri. Efter några minuter försvann spöket.


Dagen därpå grävde Athenodorus upp den plats där den stackars mannen hade stått.

Han fann en förmultnande kropp, fastlåst i samma långa kedjor han sett på anden natten innan. Liket släpptes ur sina kedjor och fick sedan en riktig begravning där kroppen eldades upp. , och med tanke på en offentlig begravning där kroppen brändes. Äntligen var spöket frisläppt och kunde gå vidare.