Leta i den här bloggen

fredag 9 oktober 2015

50 Berkeley Square

Mayfair är en central stadsdel i London och räknas som ett av de mest exklusiva. Flera utländska ambassader, bland annat den amerikanska, ligger här. I denna stadsdel ligger torget Berkeley Square som ritades i mitten av 1700-talet av arkitekten William Kent. Torget är uppkallat efter den förnäma Gloucestershirefamiljen med samma namn som bodde i Berkeley House, vilket stod intill torget fram till 1733. Huset var deras residens i London när de inte bodde i sitt hem i Gloucestershire, Berkeley Castle. Träden som omger torget är bland de äldsta i centrala London och planterades 1789.

På detta tjusiga torg finns en annan välkänd adress, 50 Berkeley Square som sägs vara Londons mest hemsökta hus! Detta fyra våningar höga tegelhus byggdes i slutet av 1700- och början av 1800-talet och var bland annat hem för brittiska premiärministern George Canning 1770 till 1827. Sedan 1937 ägs byggnaden av antikvariatföretaget Maggs Bros.

Husets vindsvåning sägs vara hemsökt av en  ung kvinna som
George Canning
begick självmord efter att ha hoppat ut genom fönstret från denna våning efter att hon blivit utnyttjad av sin farbror. Det sägs att hennes spöke har förmågan att skrämma folk till döds. Även premiärministern George Canning ska ha fått sin beskärda del av husets spökerier, han ska bland annat ha hört märkliga ljud i form av röster, knackningar och andra oförklarliga ljud.

1885 köptes huset av en Mr. Myers som nyligen hade blivit dumpad av sin fästmö. Det sades att han skulle ha låst in sig uppe på vinden och långsamt blivit galen under resten av hans liv. Efter denna tid hamnade huset i förfall och det är under denna tid som dess rykte som spökhus började byggas.

Genom en vadslagning övernattade Lord Lyttleton 1872 i byggnadens vind. Han hade med sitt hagelgevär. Under natten fick han se en uppenbarelse vilken han avlossade skott mot. På morgonen efter försökte han undersöka vad det var som hade visat sig för honom på natten, men allt han hittade var sina hagelpatroner.

År 1879 skrev The Mayfair Magazine att en hushållerska som bott på vinden hade blivit galen och inlagd på mentalsjukhus där hon dagen efter hade avlidit under oförklarliga omständigheter. Dagen efter att hon hittades ska en adelsman ha antagit utmaningen att tillbringa en natt på vinden. Han ska vara det första dödsfallet registreras i huset. Rättsläkaren förklarade honom som ihjälskrämd.

1887 övernattade sjömän från HMS Penelope i huset. På morgonen hittades en av dem död, efter att ha snubblat när han flydde från huset. De andra uppgav att de hade sett spöket av Mr. Myers som aggressivt hade närmat sig dem.
Inga fenomen har rapporterats sedan huset köptes av Maggs Brothers i mitten av 1930-talet.

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar