Leta i den här bloggen

måndag 6 juli 2015

En spökarmé tågade genom bilen

Det var en mörk och regnig kväll den 26 september 1974. Solveig Granström och hennes make var på väg till Arjeplog och hade rest från Uppsala sedan nio-tiden på förmiddagen. Resan gick upp längs kusten och med paus i Hudiksvall och senare ett besök på IKEA i Sundsvall. Från Skellefteå svängde de av mot nordväst längs väg 95, förbi Boliden och vidare mot Jörn. Klockan var i 19-20-tiden och paret hade kört bil hela dagen då de kom fram till raksträckan före avfarten in mot Jörn.


Då, plötsligt, kom rad efter rad med soldater i ålderdomliga uniformer marscherande. Paret stannade bilen och soldaterna tågade i led snett från vänster och fortsatte sedan över vägen till höger om bilen.

När jag läser om soldaterna, att de hade trekantiga huvudbonader
så tänker jag att de är från 1600-1700-talet, men det kan även
på 1910-talet förekom trekantiga soldatmössor.
Soldaterna hade blågrå, gammaldags uniformer med ett slags koppel över bröstet och en mörk trekantig huvudbonad på sig. I vänsterhanden verkade de hålla ett svärd som de rörde i takt med att de gick samtidigt som högerarmen var stilla. Ansiktena var uttryckslösa men ändå bestämda och det gick inte att se några särskilda drag. De gick fem-sex man i flera led. Paret kunde bara urskilja överkropparna på soldaterna... Deras underkroppar var liksom diffust genomskinliga... Det verkade som att soldaterna gick rakt igenom motorhuven för att sedan försvinna. 
Allt var över på några sekunder.

Det visade sig senare att fler än Solveig och hennes man hade sett spöksoldaterna, bland annat hade de setts från rälsbussen norr om samhället.

/Markus
3 kommentarer:

 1. Så häftigt!

  SvaraRadera
 2. Läste en gång en bok vid namn "detspökar i jämtland"
  där det berättas om karoliner som spökar efter dödsmarshen över fljällen från norge till jämtland.

  SvaraRadera
 3. Läste en gång en bok vid namn "detspökar i jämtland"
  där det berättas om karoliner som spökar efter dödsmarshen över fljällen från norge till jämtland.

  SvaraRadera