Leta i den här bloggen

torsdag 12 september 2013

Bäckaskogs slottNu, mina vänner, ska vi ta en tripp ner till Skåne, närmare bestämt till Kiaby socken i Kristianstads kommun. Beläget på ett smalt näs mellan Ivösjön och Oppmannasjön ligger Bäckaskogs Slott. Munkar byggde ett kloster här i mitten av 1200-talet. Danskarna gjorde om det till en fästning 1584 och på 1800-talet förvandlade kung Karl XV Bäckaskogs Slott till det lantställe dit han helst drog sig tillbaka. Idag fungerar slottet som hotell, restaurang och konferenscenter och är ett populärt turistmål.

När kung Karl XV dog avlivades enligt traditionen hans häst, Shejk. Enligt traditionen ska hästen och ägare dö samma dag. Men då kungen dog enbart 46 år gammal 1872 skedde inte det. Hästen sköts och begravdes i en bokbacke. Nu galopperar han i parken om nätterna. Möter man hästens blick händer det en olycka.

Ibland kan man även se ett förvridet kvinnoansikte framträder ibland i speglarna. Och vem är det egentligen som varje morgon lämnar sängen obäddad, trots att rummet har varit låst?

spökrundan och ofta är de riktiga spökena med på rundorna, bland annat en pojke som spelar flöjt, barnskrik, munkar, kvinnor, män, betjänter...listan på spöken är lång.

TV-programmet Stjärnorna på slottet spelades in på slottet under sommaren 2012. Gäster denna säsong är Ewa Fröling, Robert Gustafsson, Claes Malmberg, Barbro "Lill-Babs" Svensson och Philip Zandén. Även kommande säsong har spelats in på slottet där de medverkande kommer att vara Malena Ernman, Claes Månsson, Leif Andrée, Lasse Åberg och Maria Lundqvist.

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar