Leta i den här bloggen

fredag 5 juli 2013

Sir George Mackenzies grav

I Skottlands huvudstad Edinburgh finns en gammal kyrkogård som heter Greyfriars Kirkyard. Den anlades så tidigt som 1561 och är, förutom de populära gravmonumenten, känd för en grav som sägs vara hemsökt.

I denna grav finns kvarlevorna av lagmannen Sir George Mackenzie som dog 1691, men det var först 308 år senare, 1999 som graven kom att bli hemsökt. Det som hände var att en hemlös man bröt sig in i gravkammaren, förmodligen för att ta skydd från det stormiga vädret. Inne i graven var det kolmörkt  så han använde sig av den lilla ljuskällan han hade, kanske en tändare. 

Han avlägsnade gallret som förseglade stentrappan som ledde ner till en annan kammare. Där stötte han på fyra träkistor. Han öppnade de dammiga gamla kistorna, förmodligen för att söka efter värdesaker, och när han gjorde det så föll han genom det sköra golvet ner till en tredje kammare som ingen kände till. Inkräktaren hade hamnat i en kammare där man i hemlighet hade begravt pestsmittade lik. Trots att de hade legat där i flera hundra år , hade kammaren förblivit väl tillsluten vilket hade bevarat kropparna som nu var ruttnade, täckta i grönt slem, trasiga kläder, tovigt hår och avgav en fruktansvärd stank. Mannen flydde skräckslagen från graven.

Sir George Mackenzie

Vad som följde denna händelse var poltergeistfenomen som kom att drabba flera hundra människor som varit i närheten av graven. Spökerierna som brukar kallas "The Mackenzie Poltergeist" sägs orsaka blåmärken, bett och rivmärken på dem som kommer i kontakt med graven och många besökare har berättat att de känt starka känslor av obehag vid den. 

År 2000 kallades exorcisten Colin Grant till kyrkogården för att utföra en exorcism-ceremoni, han kom då att komma i kontakt med onda krafter som enligt honom själv så var dessa krafter alltför kraftfulla att de skulle kunna döda honom. Bara några veckor senare dog han plötsligt av en hjärtattack...

/ Markus

2 kommentarer:

  1. Hur gick det för den hemlöse mannen om han landade i pestsmittade lik??

    SvaraRadera
  2. Jadu, det är en gåta... Om man studerar dessa berättelser så störs man ju en del av alla hål som finns i dem, så för spökhistoriernas skull så ska man nog inte ifrågasätta för mycket ;)

    SvaraRadera