Leta i den här bloggen

tisdag 25 juni 2013

von Echstedtska gården

von Echstedtska gården ligger i Västra Smedbyn i Kila socken i Säffle kommun. Gården uppfördes under åren 1762-1764 av statstjänstemannen Bengt von Echstedt (1723-1794). Idag är gården byggnadsminnesförklarad och hålls öppen som museum sommartid. Förutom kafé och galleri har man återkommande konserter, exempelvis på midsommar och den årliga Bellmandagen i juli.

På 1700-talet arbetade på von Echstedtska gården i Kila utanför Säffle en dräng och en piga som blev förälskade i varandra. Pigan var spökrädd, vilket drängen mycket väl visste. Därför bestämde han sig för att skrämma henne på skämt en mörk kväll. I pigans sysslor ingick att låsa uthuset, och hon förberedde sig för att göra så även denna kväll. 

Man kan föreställa sig hennes oro för att lämna det varma, upplysta boningshuset för att gå ut på en kall och mörk gård där ingen visste vad som dolde sig i skuggorna. Hon öppnade
dörren och steg ut, med den tunga uthusnyckeln i handen. Trots sin oro gick hon så in i det mörka uthuset för att se att allt var som det skulle innan hon låste. Man kan föreställa sig att blodet isades i hennes ådror när hon inne i uthuset kunde skymta en vit gestalt. Skräckslagen tog hon uthusnyckeln och slängde den, allt vad hon orkade, mot spöket. Då hörde hon ett jämrande stön och spöket föll omkull på golvet. 

Med stigande förfäran insåg pigan vad som hade hänt. Spöket var ingen annan än drängen som klätt ut sig för att skämta med henne. Hon hade kastat uthusnyckeln rakt i huvudet på honom, och han hade dött omedelbart. Pigan blev sig aldrig lik efter att hon dödat sin tillkommande. Hon förlorade förståndet och gömde sig, sägs det, i en källare under resten av sitt liv. Och när hon sedan dog en dag fick hon inte ro ens i graven. Dömd att evigt sona sitt brott irrar hon fortfarande omkring på gården nattetid, förfärad över den tragedi hon varit orsak till.

/Markus

tisdag 18 juni 2013

Woods Home

I december 1994 flyttade Ed och Mary Woods tillsammans med deras två döttrar Heather, 14, and Angel, 4, in i ett hus i Vancouver, Washington, och sju månader senare började märkliga händelser inträffa. Mary kunde vid flera tillfällen höra ljudet av en speldosa, men kunde inte hitta någon sådan. Ed hävdade att en gång var han på sitt kontor med dörren stängd och han hörde någon som leker med den, och när han såg, fann han att ingen där.


En dag fick Mary se uppenbarelsen av en kvinna som bar ett långt nattlinne och hade en sjal knutet om huvudet. När Mary undersökte saken så fann hon att det det hade bott en kvinna i huset som hade dött i cancer 1974. Snart berättade döttrarna om en kvinna med sjal om huvudet som kom in ibland och tittade till dem om nätterna. 

Sedan var det Eds tur att få vara med om husets spöken. Han fick se en man från en annan tid stå i hans rum, mannen var klädd som en s.k Riverboat Gambler*. Ett annat spöke som sågs av av både Ed och Mary var en liten flicka som de kallade "Pinky". Detta var en busig liten flicka som fnittrade hela tiden när hon blev sedd. 

Ett annat spöke som aldrig sågs men däremot kändes var ett som kramade och ibland gned sig emot den som stod i duschen. 

Familjen har även bevittnat hur saker välts omkull och även hur föremål svävar omkring för egen maskin.

Varför familjens hus är hemsökt av så många spöken är det ingen som vet.

*I början av 1800-talet gick det Flodbåtar kan vara avsedda för passagerar- eller godstransport över Mississippifloden. Detta var en effektiv metod att transportera gods från stat till stat men blev också ett viktigt centrum för handel. Eftersom handeln lockade folk med pengar, lockades även professionella pokerspelare. En sådan pokerspelare kallades för just Riverboat Gambler. Västernfilmen Maverick från 1994 handlar om en sådan pokerspelare. En bra film som jag varmt rekommenderar!

/Markus

måndag 17 juni 2013

The Murder of the Lawson Family

Not now, but in the coming years
it will be in a better land,
We'll read the meaning of our tears,
and then sometime, we'll understand.

/Skrivet på Lawsons familjegrav


Jag fick ett tips av en god vän som, liksom jag, är folkmusiker som arbetar mycket mycket med amerikansk folkmusik. Han nämnde en amerikansk folkballad som heter "The Murder of the Lawson Family" som tydligen skulle ha en verklighetsbakgrund som förutom mord och död, även innefattar spökerier. Självklart blev jag ju intresserad och när jag forskade i detta mordfall så fann jag snart att detta inte är första gången som jag finner information om spökerier där bakgrundsberättelsen är långt mycket hemskare än själva spökerierna.

Charlie Lawson 1886-1929
Det var en iskall snöig juldag 1929, en dag då många familjer firade jul, men för familjen Lawson som bodde i Brooke Cove Road i Stokes County, North Carolina kom denna juldag att bli den sista... Ingen vet varför den respekterade tobaksodlaren Charlie Lawson mördade hela sin familj... 

Strax före jul samma år så tog Charlie Lawson sin familj, 37-åriga frun Fannie och deras barn Arthur, 16, Marie, 17, Carrie, 12, Maybell, 7, James, 4, Raymond, 2, och Mary Lou, 4 månader in till stan för att köpa finkläder inför ett familjeporträtt. Dessa nya kläder kom att bli deras begravningskläder. 

Han började denna dödens dag med att skjuta ihjäl sina döttrar, Carrie och Maybell som var på väg till släktingar som bodde i närheten. Charlie väntade på dem vid tobakladugården, och när de var i området, sköt han dem med ett hagelgevär och för att försäkra sig om att de var döda så slog han dem upprepade gånger i huvudet. Han placerade sedan kropparna i tobakladugården

Därefter återvände han till huset och sköt Fannie, som var på verandan. Så snart vapnet avfyrades, skrek Marie, som var inne, medan de två små pojkarna, James och Raymond, försökte hitta ett gömställe. Charlie sköt Marie och sedan han funnit dem och sköt han de två pojkarna. Slutligen, dödade han barnet, Mary Lou som han sägs ha slagit ihjäl.

Efteråt gick han in i den närliggande skogen, och ett par timmar senare, sköt han ihjäl sig själv. Den enda överlevande var hans äldste son, 16-årige Arthur, som han hade skickat ett ärende strax innan hans dödliga arbete. Kropparna av familjemedlemmarna hittades med armarna i kors och stenar under sina huvuden. Det skott som gick av vi Charlie Lawsons egna självmord var det som fick folk att samla sig vid platsen. 

En polis som var vän med Charlie Lawson sprang ner och hittade Charlies döda kropp samt ett brev som han hade skrivit till sina föräldrar vid ett träd i skogen. Polisen fann fotspår vilket påvisade att Charlie hade vandrat runt detta träd flera varv innan han tog sitt liv.

Det var inte första gången och tyvärr inte den sista gången som någon stolle kom att mörda hela sin familj, men varför just detta fall har kommit till historien är pga att ingen säkert vet anledningen till detta vansinniga dåd, därav har spekulationerna flödat.

Vissa säger att Charlie var skvatt galen efter en skallskada han hade dragit på sig i arbetet. Det har även förekommit rykten om att Charlie hade ett incestuöst förhållande med sin äldsta dotter, Marie, och när hon blev gravid så kunde han inte bära skammen i vad som skulle hända honom och hans familj. Andra menade att Charlie Lawson var ett psykopatiskt monster som när som helst skulle "flippa ur"... Spekulationerna har sedan juldagen 1929 varit oändligt många.

Inte långet efter att morden hade ägt rum förvandlades familjen Lawsons hus till en populär turistattraktion. Många besökare upplevde sig känna rädsla och kvävande sorg när de befann sig i huset.

Efter en tid bommades huset igen för allmänheten, men detta avskräckte inte nyfikna åskådare från att smyga in i det gamla hemmet, i hopp om att finna bevis för att det spökade i huset vilket numera var det folket pratade om.


Flera personer har påstått att de sett två små lekade barn omkring huset för att sedan få se hela familjen Lawson samlad i begravningskläder...

En tid efter att huset hade bommats igen så använde man virke från huset till att bygga en bro över bäcken som rann i närheten. Efter att bygget av bron var färdig kom flera berättelser om övernaturliga händelser började dyka upp.

När man körde över bron kunde en kuslig dimma plötsligt omge bilen vilket i sin tur kunde leda till att bilens motor oförklarligt stannade. Om man råkade ut för detta kunde små handavtryck uppträda på bilrutorna...

/Markus

Till sist så har ni här en version av folksången "The Story Of The Lawson Family"onsdag 12 juni 2013

Spökfoton - Spöken på fest!

Idag fyller bloggen tre år och det tänkte jag fira med... Ja, hur firar man detta? Jo med fest såklart! Här följer två fall där underliga figurer som fastnat på festfoton.


Fotot är taget av den då 17-årige Matthew Summers. Sedan 2008 har det cirkulerat på nätet och har postats av flera personer från olika platser i världen som har påstått att det är deras foto. 
En kväll 2008 var ett gäng ungdomar i Billingham, England, på väg ut på galej. Matthew, 17, ville föreviga detta och fick då en smärre chock när han fick se fotot han hade tagit på sina vänner. I knähöjd på tjejerna fick han se något som såg ut som ett litet barnansikte.

Dessa två bilder togs 1988 på Hotel Vierjahreszeiten i Maurach, Österrike. Flera turister samlades för en avskedsfest på hotellet och beslutade sig för att ta en gruppbild. En i sällskapet, Mr Todd, placerade sin kamera på ett närliggande bord. Det vita längst ner på bilderna är bordskanten. Han satte på självutlösaren på kameran och skyndade sedan tillbaka till bordet. Blixten gick inte av första gången varpå han knäppte en ny bild där den fungerade.

När fotot senare framkallades upptäcktes på det första fotot ett extra huvud i sällskapet.Ingen i sällskapet kände igen denna suddiga kvinna, för hon var inte med på denna avskedsfest. Förutom att huvudet är lite ur fokus så är det också för stor jämfört med de andra semesterfirarna, såvida hon inte sitter närmare kameran, vilket i så fall skulle stämma.... Om hon hade sitt ansikte mitt på bordet....

Till sist vill jag tipsa om min Facebook-grupp, Spökhistorier. Gå gärna med och dela med er av era spökhistorier!

/Markus

måndag 10 juni 2013

Man stör inte dem som sover

Det berättas i boken "Spökboken - Svenska folkets spökhistorier" om en händelse i Uppland i början av 1800-talet. Varje lördagskväll brukade ungdomarna träffas för att dansa, men den plats man hittills använt för ändamålet ansågs nu ligga för avsides och man hade därför talat med socknens nytillsatte unge präst om man inte skulle kunna få nyttja gräsplätten utanför kyrkogården till dansbana. Prästen sa ja till förslaget, och spända av förväntan gick ungdomarna till sin nya samlingspunkt. 

Spelmannen placerade sig helt sonika på kyrkogårdsmuren och satte igång att spela en vals på fiolen. Då stängdes plötsligt kyrkogårdsgrinden med en smäll. Detta reagerade man kanske inte så mycket på, öppnade den bara igen och fortsatte dansa. Emellertid upprepades händelsen ytterligare två gånger, och nu fanns det nog de som tyckte att det började bli lite kusligt. Och värre skulle det bli. 
Spelmannen dråsade i backen, föll helt enkelt ner från sin plats på muren. Somliga trodde förstås att han tittat för djupt i flaskan, men de som kände honom visste att han aldrig nyttjade starkvaror. Själv menade han att en osynlig hand knuffat ner honom. Och så
plötsligt fick ungdomarna se en gestalt som stod lutad mot grinden- de kunde inte riktigt enas om hur gestalten sett ut, om han varit vit, genomskinlig eller vit med svarta kanter. Han hov i alla fall upp sin stämma och dundrade "Man stör inte dem som sover. Dansa kan ni göra någon annanstans" varpå han försvann. 

Några av vittnena tyckte att gestalten liknat en på bygden välkänd person, Oskar i Backen. Säkert var det Oskar som skojat med dem. I det ögonblicket kom prästen förbi och undrade varför ungdomarna såg så dystra ut, och till slut berättade de att Oskar i Backen varit där och skämtat med dem. Prästen såg då på dem och sa "Ni har misstagit er. Jag kommer just från Oskars dödsbädd. Han dog för en timme sedan".

/Markus

söndag 9 juni 2013

Ansiktet i fönstret

Detta är en berättelse från en privatperson ur veckotidningen Kvällsstunden (finns kvar än idag) tidigare fasta avdelning "Från det övernaturligas värld". Berättaren, som kallar sig för Bertil, skriver om en tidig morgon då han var åtta år.

/Markus

Julförberedelserna hade börjat, och husets folk gick upp tidigt för att arbeta, som man gjorde gammalt tillbaks. Det var dags för julbaket, och Bertils mamma hade gått upp redan vid 3-tiden på morgonen för att förbereda arbetet med degen, och även hans äldre syster hade stigit upp. Ivrig som åttaåringar är, ville även Bertil stiga upp och liksom de vuxna dricka kaffe. Så fick han sitt kaffe och satte sig vid fönsterbordet för att dricka det. 

Decembernatten låg mörk och kall utanför, och man kunde inte se särskilt långt bort utanför rutan. När så Bertil satt där och drack kaffe fick han plötsligt se en välbekant gestalt utanför fönstret. Det var farbror Lars, en fiskargubbe som bodde i närheten med sin hustru Beata. Men hans ögon såg oändligt vemodiga, sorgsna och resignerade ut. Även åttaåringen förstod att det var något konstigt när farbror Lars kom gående denna tidiga timme, och Bertil ropade på sin mamma, som blev upprörd och började tala om att något "måste ha hänt" eftersom Lars kom så dags på morgonen, tio över fyra. Men när mamman öppnade dörren för att släppa in fiskargubben, fanns ingen där. 

Bertil fick sig en skrapa för att han ljugit, och hans försäkran att han faktiskt sett Lars föll inte i god jord. Dagen grydde och så småningom fick man åter besök. Det var nu fiskargumman Beata som kom för att berätta att hennes man avlidit tidigt på morgonen, tio över fyra hade han somnat in. Bertils mamma såg på sin son och sa "då såg du nog ändå något i natt". 

/Bertil

fredag 7 juni 2013

Spökfotografier

Jag har hittat en intressant sida för oss som tycker att det är spännande med spökfotografier. Det är en blogg som dessvärre inte är aktiv med uppdaterandet av fotografier sedan 2009, men där finns en uppsjö av intressanta foton som privatpersoner har delat med sig av.

Adressen har ni här http://scienceofghosts.wordpress.com/ och här har ni några intressanta smakprov:

Spöket i huset

Jag bor i Ravenna, Ohio. I maj 2008, tog min son en bild på vårt hus med en digitalkamera. Det var på eftermiddagen och han var inte ute efter att fotografera spöken. När vi laddade upp fotot på datorn upptäckte vi något som ser ut som ett barnansikte som tittar ut genom fönstret. Vid denna tidpunkt var jag den enda personen i huset. Vi blev minst sagt förvånade av den här bilden. Vi har bott i detta hus i ungefär femton år och det är en gammal prästgård. Vi har, liksom den tidigare ägaren, upplevt konstiga aktivitet i huset. I juni förra året ville en paranormal forskargrupp komma för att göra en utredning. De gjorde fångade upp ett intressant EVP, och skickade fotot till Kodak lab. Kodak berättade för dem att fotot var äkta och att ingen hade trixat med det. Kan du ta en titt på denna bild. /T
Källarspöket
"Det här fotografiet togs i slutet av 70 'och är taget i en ölkällare i en pub i Ross-on-Wye (småstad i Herefordshire, England). Källaren var uppdelad i två divisioner och vid denna tidpunkt hade ägaren flyttat diverse utrustning till andra delen pga för mycket fukt. 

Kvinnan som tog detta fotografi märkte inte figuren som står till vänster, varken före eller efter fotot hade tagits. Hon ville bara visa oss hur källaren såg ut. Observera att det fanns ingen el i denna del av källaren vilket gjorde ljuskällorna på bilden aningen märkliga.

Vi gjorde lite forskning av puben och fick reda på att denna del av källaren var i själva verket en del av en tunnel som ledde till tornet i stadens centrum.

Originalet av detta fotografi gavs till en utredare som undersökte det tillsammans med det ursprungliga negativet. Deras slutresultat var att det inte handlade om någon dubbelexponering, och att ingen hade ändrat något med fotot i efterhand."

Enligt mig så påminner figuren lite om Tony Soprano.

Awwwwww……aarrrgghhhhh

"Skulle du vara intresserad av de bifogade fotografierna? De togs för ca 9 år sedan. Jag satt i mina föräldrars vardagsrum med deras nya jack russellvalp i mitt knä. Jag skulle vara intressant att veta vad du tycker."Spöket i andra rummet

"Jag har ett par bilder som jag skulle vilja att du tittade på. De togs av min svärfar för cirka 10 år sedan. Det är två foton som togs med en väldigt gammal digitalkamera direkt efter varandra. Det första är normalt, medan det andra visar en uppenbarelse av en kvinna i bakgrunden. För att förklara, de två barnen är hans barnbarn. Ovanför deras huvuden är ett fönster som släpper in ljus in i hallen. Som ni kan se, så ser man, på andra sidan fönstret, en kvinna, så klart som dagen. Ingen i familjen känner igen den här kvinnan eller vet vem hon är. Några tankar eller kommentarer skulle uppskattas."
Om ni känner till fler sidor eller bloggar med spännande foton så får ni gärna höra av er!
/Markus

onsdag 5 juni 2013

Covert's Crossing Bridge

I Lawrence County i Pennsylvania, USA finns det en stålbro som heter Coverts Crossing Bridge. Bron byggdes 1887 och kallas idag för "Covert´s Crossing" eller "Covert Bridge". Många som är intresserade av broar och dylikt kanske häpnas av designen av bron som var aningen före sin tid. Men det verkar som att denna bro är betydligt mer känd av en helt annan anledning.

Det hela rör sig om en populär legend som handlar om ett ungt par som gift sig på halloween (oklart vilket år). Vid midnatt kom de körandes med häst och vagn över bron. Då
det var en mörk och ganska stormig höstnatt så hade de svårt att se bilen som de skulle möta på bron. Allting gick i en rasande fart och bron var allt för smal för de båda fordonen. Det blev en våldsam krasch och en navkapsel på bilen flög av och halshögg den unga bruden... 

Polisen hittade aldrig hennes huvud eller brudgummens kropp. Det sägs att om du sitter på bron på halloween runt midnatt så kan du kanske få se den huvudlösa bruden stå på några stenar i floden. Hon verkar söka efter något... Det är svårt att veta om det är hennes huvud eller sin förlorade kärlek som hon söker... Förmodligen båda...

En annan berättelse handlar om en ung tjej som i början av 1940-talet var på väg hem från sin high school prom (kan översättas till Studentbal då high school ungefär motsvarar svenskt gymnasium). Även i denna berättelse var det en mörk och väldigt blåsig natt och hon råkade köra av bron... Det sägs att om du vid midnatt kör ut till mitten av bron och stänger av dina lampor så kan du kanske se denna 40-talstjej komma gående emot dig i en vit klänning...

/Markus

tisdag 4 juni 2013

Pojken i barnkammaren

Här är en berättelse som kommer från australisk radiokanal där privatpersoner fick ringa in och berättade sina personliga erfarenheter av det övernaturliga. Denna berättelse kommer från en kvinna i Melbourn, Australien.

För några år sedan hade kvinnan och hennes familj flyttat till ett nybyggt hus någonstans i Melbourne, Victoria, Australien. En natt vaknade hon av att hennes lille son grät. Hon klev ur sängen och gick för att se efter honom. Men på väg till pojkens rum så slutade plötsligt barnet att gråta. Kvinnan antog att han måste ha somnat om igen, så hon gick tillbaka till sovrummet. Några timmar senare vaknade hon igen av att sonen grät. så hon steg upp och gick för att kolla till sonen. 

När hon öppnade dörren till sonens rum såg hon en pojke, omkring sex-sju år gammal, stå vid sonens säng och trösta barnet. När han såg kvinnan, försvann han. Kvinnan blev aningen chockad av detta möte och senare berättade hennes grannar om denna pojke. För cirka 80 år sedan bode här en pojke som blev sjuk och dog. Han begravdes på gården... Graven låg precis under den plats där kvinnans lille son hade sitt rum.

/Markus

måndag 3 juni 2013

Eastern Air Lines Flight 401

Donald Louis 'Don' Repo
Passagerarplanet L-1011 var klart för start och flygteknikern var nästan klar med alla förberedelser inför start. "Du behöver inte oroa dig för rutinkontrollen, jag har redan gjort den", sa andreofficeren Donald Louis 'Don' Repo till teknikern. Under andra omständigheter skulle teknikern antagligen, tacksamt tagit emot utan invändningar, men det som var egendomligt i detta fall var att teknikerna mycket väl kände till att Don Repo inte var andreofficer för den här flygningen. Don Repo var nämligen död...

Don Repo, flygkaptenen Robert Albin 'Bob' Loft och 101 passagerare omkom då Eastern Air Lines Flight 401 störtade i Everglades sent på kvällen den 29 december 1972 när det skulle till att landa på Miamis flygplats. 

Robert Albin 'Bob' Loft
De delar från 401:an som fortfarande var hela trots kraschen återanvändes till andra flygplan, vilka senare sägs ha blivit hemsökta av de olycksdrabbade piloterna. Bland de som bevittnat de två, finns piloter, flygpersonal och till och med en vice ordförande på Eastern Airlines. Vissa iakttagelser är extra övertygande eftersom de bevittnats av flera personer på samma gång. 

En flygkapten och två flygvärdinnor påstår att de talat med Bob Loft före start och sedan sett honom försvinna i tomma intet. Vid ett annat tillfälle, fäste en kvinnlig passagerare oroligt en flygvärdinnas uppmärksamhet på den tyste, otillgänglige mannen i flyguniform som satt bredvid henne och som plötsligt försvann framför ögonen på dem båda. Kvinnan kunde senare, med hjälp av Eastern Airlines fotografier på anställda, identifiera mannen som Don Repo. 


Piloten Dom Cimoli... Efter olyckan...
En annan händelse som är mycket intressant var när flygvärdinnan Faye Merryweather såg Repos ansikte, i ett ugnsglas ombord på en Tri-star 318, som även den hade delar från den störtade 401:an. Skärrad, hämtade hon två kollegor, varav den ena hade varit vän med Repo och därför omedelbart kände igen honom. Enligt de tre, varnade Repo dem för brand på kommande flygning. En brand utbröt faktiskt senare
på flygningen, men det var lyckligtvis inget allvarligt tillbud, då branden snabbt kunde släckas.

Sex år efter krashen, 1978 visades tv-filmen The Ghost of Flight 401 som visar både olyckan och, så klart, spökerierna som följde. Denna film är väl inte nämnvärt läskig på spökfronten, däremot är ju en olycka aldrig särskilt trevlig att beskåda. Här är det endast Don Repo som spökar, fast i filmen heter han Dom Cimoli och spelas av Ernest Borgnine vilket är ganska intressant då Borgnine oftaste spelade lustigkurrar, faktiskt även i denna film, så när han omkommer och uppenbarar sig som ett spöke som stirrar ut i tomma intet så blir det ganska... Kraftfullt på något vis. En ansavrsfull kariskmatisk person som i efterlivet skyddar de levande.Medlem i ett av mina favoritband,The Clancy Brothers.
Tom Clancy (1924-1990)
En annan sak som är helt otroligt fantastiskt för oss som gillar irländsk folkmusik så kan jag berätta att Tom Clancy från The Clancy Brothers är med i filmen. Jodå, förutom sångare så var han även skådespelare som gjorde en del biroller i diverse filmer och tv-serier under 70-och 80-talet, däribland Lilla huset på prärien, Starsky & Hutch och Hulken. I den här filmen spelar han mekanikern "Dutch" som är den som "lappar ihop" delar från 401:ans skrov till andra flygplan.

För er som inte känner till The Clancy Brothers så måste jag ju såklart visa detta irländska folkmusiksband. Här är det Tom Clancy som leder sången:Så till sist så har vi här hela filmen The Ghost of Flight 401 i sin helhet, fin film för en regning sommardag som denna.

/Markus