Leta i den här bloggen

torsdag 16 maj 2013

Stigmatized property

Ett intressant fenomen som utspelat sig både i verkligheten och på film är alla de misstänkt billiga husen som familjer med ekonomiska bekymmer flyttar in i och efter ett tag upptäcker att det spökar där. På film har det blivit lite av en klycha, men inte en fånig sådan då det har hänt mången gång, och då handlar det inte bara om spökerier utan om att husen säljes utan att köparna får veta att där har inträffat allehanda ruskiga saker.

Jag vet inte hur ofta detta händer i vårt avlånga land, men i USA så har de ett ord för detta, Stigmatized property, vilket generellt handlar om en ogynnsam kvalitet på en fastighet eller något som gör fastigheten mindre attraktiv eller oattraktiv. Detta kan gälla mord, självmord, dödsfall, eller diagnos av hiv eller aids. Man menar att säljaren har en skyldighet att avslöja sådan om fastigheten.

Ett känt exempel är huset på 112 Ocean Avenue i Amityville, New York, där Ronald DeFeo, jr mördade hela sin familj. Huset kom senare att bli känt genom en bästsäljande bok och en film med oändligt många uppföljare. Boken handlar om familjen Lutz som flyttade in året efter morden och hävdade att huset var hemsökt av onda andar som körde ut dem efter bara en månad. Deras påståenden stöds av paranormala utredare som Ed och Lorraine Warren och Hans Holzer, men avfärdas som bedrägeri av skeptiker som Robert Carroll. Efter filmernas och bokens popularitet har huset renoverats och adressen ändras i försök att förhindra turister, journalister och spökjägare från att störa grannskapet.

Många länder inkluderar flera former av stigmatiserad egendom, och har antagit olika riktlinjer för att hantera dessa. En fråga som skiljer dem är huruvida säljaren är skyldig eller inte att offentliggöra alla fakta. Vissa specifika typer alltid skall lämnas, andra beror det på vilken delstat det gäller och en i en del så är det upp till mäklaren. Några av dessa riktlinjer är följande:

Public stigma: när det stigmatiserade huset är känt för ett brett urval av befolkningen. I detta fall är huset i Amityville ett exempel, inte pga spökerierna utan på morden. Ett annat fall är Bröderna Menendez hem. Lyle och Erik Menendez, födda 1968 respektive 1971, är två amerikanska bröder som den 20 augusti 1989 sköt ihjäl sina föräldrar i familjens hem i Beverly Hills, Los Angeles. Public stigma måste alltid anges och detta gäller i nästan alla amerikanska stater. 

Criminal stigma: när egendomen använts i brottsliga aktiviteter som till exempel tillverkning och försäljning av droger eller bordellverksamhet. I fallet med droger kan drogmissbrukare komma oavsiktligt till denna adress och förväntar sig då kunna köpa illegala droger. De flesta stater kräver full redovisning av denna typ av elementet.

Murder/suicide stigma: Vissa stater i USA kräver avslöjanden om mord eller självmord inträffade i försäljningsobjekten. Kalifornias lag gäller om händelsen inträffat under de tre senaste åren.

Phenomena stigma: Många, men inte alla stater kräver att man berättar om fastigheten är känd för att vara hemsökt.

Ett exempel som ofta används i studielitteratur inom juridik är fallet "Stambovsky v. Ackley".

Under tiden som Helen Ackley ägde en fastighet i Nyack, New York, så var, enligt Ackely och hennes familj med om bland annat kraftfulla poltergeist-fenomen i huset. Ackley hade delat med sig av sina erfarenheter för både tidningen Readers Digest och en lokaltidning vid tre tillfällen mellan 1977 och 1989. Hon berättade för pressen flera fall där spöken interagerade direkt med medlemmar av hennes familj. Hon hävdade att hennes barnbarn fick "gåvor" i form av babyringar, vilka senare plötsligt försvann. Hon hävdade också att ett spöke skulle väckt henne varje morgon genom att skaka hennes säng.


Varken Ackley eller hennes fastighetsmäklare, Ellis Realty, berättade om spökerierna för Jeffrey Stambovsky när han skulle till att köpa huset vilket han kom att äga 1989-90. Denne New York Citybo kände inte till de lokala legenderna om huset. Stambovsky lämnade en  handpenning på 32.500 $ på det överenskomna priset på 650.000 $ för huset.

När Stambovsky fick höra om spökerierna ansökte han om hävning av köpeavtalet och skadestånd för bedrägligt vilseledande av Ackley och Ellis Realty. Stambovskys ansökan avslogs och han bestämde sig då för att överklaga. Han förlorade fallet, men det kom ändå att leda till att flera stater skapade särskilda stadgar gällande Stigmatized property.

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar