Leta i den här bloggen

måndag 6 maj 2013

Det spökar i Gästrikland

Att hitta information om hemsökta platser i Sverige är ibland lättare sagt än gjort. Vissa ställen är lättare, som till exempel Stockholm där det fullkomligt kryllar av spökplatser, men när jag söker efter hemsökta platser i min hemstad Gävle så blir det lite knepigare. Tanken med detta inlägg var att skriva om hemsökta ställen i Gävle, men då jag hade svårt att hitta något så bestämde jag mig för att kolla in spökplatser över hela Gästrikland. Jag har tidigare nämnt spökerier i länet när jag berättade om Svarta damen i Gamla Gefle och Stallspöket i Valbo. Här kommer nu en ny samling med hemsökta platser i Gästrikland.

Gävle slott

Gävle slott är beläget på södra sidan om Gavleån, vid Slottstorget i Gävle. Åren 1583-1593 lät kung Johan III påbörja byggnationen av ett mäktigt kyrkslott; en slottsbyggnad där kyrkorummet är det centrala. 1726 totalförstördes slottet i en brand, så det slott vi ser i dag har murar från 1500-talet, men är annars helt och hållet ombyggt i 1700-talets fransk­inspirerade rokokostil. Återuppbyggnadsarbetet började 1741 och stod helt färdigt på 1760-talet, med trädgården och de vackra smidesgrindarna som var en gåva från länets brukspatroner.

Ett av slottets spöken sägs vara grevinnan Wrangel som visar sig ibland där den gamla slottskyrkan en gång låg. Det berättas att man först hör hennes steg på stengolvet, sedan kan hon plötsligt stå framför en som en dimmig gestalt. En annan som ibland spökar på slottet är statsmannen Johan Wattrang som sägs ha varit en väldigt elak person. Det sägs att han murades in levande i ett av källarvalven på 1600-talet. På en plats inne i slottet där det förr fanns ett litet kapell, har man sett honom sväva omkring som en osalig ande och mumla på ett för oss levande ett oförståligt språk.

Många som bott på slottet hävdar att de sett är en förvirrad kvinna gå igen. Enligt uppgifter så bodde och arbetade det en tjänsteflicka på slottet  som en kväll, år 1727, gick upp på vinden med en fackla i handen för att hämta tvätt som hängde på tork, när hon kom åt något som tog eld. Slottet brann dock ner men flickan klarade sig med livet i behåll men plågades ständigt av ånger över det som hände. Många tror att det är hon som irrar runt med tvättkorgen i hand och letar efter kyrkan som funnits sen 1500 talet i ett rum i slottet men som ej byggdes upp igen. 

En vaktmästare berättar följande om sina upplevelser på Gävle slott:

"På kvällen lade jag mig för att sova på en soffa på mitt kontor. Efter att ha legat där en stund, hände något av det jag fasat mest av allt, fyra långsamma knackningar hördes i väggen alldeles intill mitt öra. Jag testade att knacka tillbaka, för att se om något mer skulle hända, eller om det kanske bara var något som råkat ramla och slå i mot väggen i rummet bredvid. Till svar fick jag åter ett par knackningar. Jag steg upp, drog på sig mina kläder, tände i taket. Gick ut i korridoren mellan de olika rummen, och öppnade dörren till rummet bredvid. Därinne fanns självklart ingenting alls..."

Trekanten

En av Gästriklands avrättningsplatser finns invid väg 272 vid Trekanten på gränsen mellan Österfärnebo och Torsåker. Ytterligare ett tiotal liknande platser finns kända i andra delar av landskapet. Avrättningsplatsen finns tydligt utritad på av äldre karta från 1815 över Gammelstilla Bruks skog. Lantmätaren har noggrant skrivit in Afrättsplats.

Kartan är från 1815 och visar avrättningsplatsen alldeles intill nuvarande Lv 272. 
Den låg strax söder om där landsvägen från Gammelstilla och Torsåker kommer ut på 
väg Lv 272 i närheten av Trekanten. Den låg i Österfärnebo Socken alldeles intill sockengränsen till Torsåker.
Av äldre handlingar framgår att den vid Trekanten använts från åtminstone 1695 fram till 1752 och kanske längre. De nämnda avrättningarna är flera av typen kombinationsstraff; först skedde t ex avrättning genom halshuggning och sedan blev även kroppen bränd på bål eller satt på stegel. Så skulle det vara enligt den tidens straffsats. Allt för att avskräcka andra att begå brott.

Det är inte utan att man förr i tiden, när man kanske själv bevistat en avrättning trodde att det spökade på dylika platser. Många historier finns om hur hästarna vägrat gå förbi en avrättningsplats. Om man då tittade genom betslet på hästen skulle man kunna se det den såg. Det kunde vara en stupstock eller en huvudlös person i vägen för ekipaget.
En berättelse som inträffat i nutid kommer från en man som berättar att han, en kväll, kom åkande ensam i sin bil på väg söderut hem till Österfärnebo. Vid Svartanbro vägskäl stod en mörk man och liftade. Mannen stannade till och plockade upp liftaren. Denne sa inte så mycket utan pekade och visade att han ville åka söderut. Efter tre kilometer, just som man passerar avrättningsplatsen, försvann plötsligt liftaren ur bilen, utan att mannen ens hade stannat...

I en annan berättelse så sågs en kvinna stå vid vägkanten när man kommit åkande. Om man inte stannade till så kommer kvinnan likväl in i bilen och man känner en stark kyla sprida sig eller en stark doft av skog. Vid avrättningsplatsen försvann kvinnan och kylan eller doften med henne.

Vifors herrgård i Axmar bruk

Axmar järnbruk är beläget strax norr om Axmar by i Hamrånge socken i Gästrikland nära gränsen till Hälsingland. Bruket har sina anor från 1670-talet och tillhör Järnriket Gästrikland. Under 1860-talet flyttades verksamheten till ett nytt område närmare hamnen och på platsen för det gamla bruket byggdes en engelsk park med promenadvägar och spegeldammar. Mitt i det muromgärdade parkområdet byggdes en ståtlig herrgård, allmänt kallat ”slottet”. Parkområdet är öppet för allmänheten året om.

1840-1882 var översten Bernt Bergman/von Schinkel (1795-1882) herrgårdens ägare. Överstens liv fick ett tragiskt slut efter att han snavade i trappan till herrgårdens övervåning. Läkare tillkallades och man fann då att ena lårbenet var brutet, spjälkades och ansågs kunna läka, värre var det dock med överstens smärtor i höften. Benet där gick inte att kurerar annat än med blickstilla sängläge och hopp om spontan läkning.

Plågsamma dygn följde för Berndt von Schinkel. Den dominante och domderande mannen låg nu fjättrad i hjälplöshet, extra mamsell hade anställts vid herrgården för att hjälpa till med passning och uppassning av den brutne. Mellan plågornas rop och jämmer, låg han tyst i tankar, såg måhända i andanom sitt liv passera i revy. 

Det blev tisdagseftermiddag den 14 februari 1882. Han kom till beslut, sträckte sig efter pinglan på nattygsbordet, ruskade den. Han bad den tillskyndande mamsellen om sin pistol. Hon kom med den vilket förvånade honom. Det förvånade honom än mer att den också var skarpladdad.

Ett skott gick av...

Fru Matilda Bergman von Schinkel gick med bestämda steg till makens sovrum. Hon såg hur han stirrade med orörliga pupiller mot taket, hur hans ena arm hade fallit utanför sängen och att pistolen lossnat ur handens viljelösa grepp. Matilda vätte höger pekfinger, gick fram och slöt den dödes ögonlock, hon tryckte ihop käkarna, strök över det gråsprängda håret. Hon såg hur blodet från den nyss dödsskjutne levrade sig på golvet. Hon vände sig om, gick ut från rummet, låste dörren efter sig. Hon begärde fram kusk, häst och släde. Hon for till länsman och till prästgården. 
Två veckor senare fördes gammelöversten von Schinkel med häst och släde i granriskransad kista till järnvägsstationen i Råhällan för vidare färd till Stockholm. 

När man skulle frakta kistan från gården, var hästarna till en början inte kapabla att dra vagnen. Till slut gick det och man kunde begrava översten. Tydligen ville Berndt von Schinkel inte förflyttas från sina ägor för nu är han tillbaka för att spöka på gården. Folket i byn påstod, att de hade sett blodfläckarna kvar på golvet trots att dessa sedan länge hade stvättats bort.

Clarion Hotell Winn - Rum 178

På Norra Slottsgatan 9 i Gävle hittar vi Clarion Hotell Winn. På hotellet finns det ett rum som inte är som de andra rummen på hotellet. Flera gäster som övernattat i rum 178 har berättat samma sak, dvs att gäster hör hur möbler flyttas och koffertar dras över golvet. Ljuden går inte att lokalisera. Hela natten pågår oväsendet.
När de nästa dag går till receptionen för att klaga på oljuden så förbryllas man... Grannrummen har stått tomma.

Ett tag gick det inte att hyra ut rummet pga alla klagomål klagomål. I mitten av 90-talet skulle en i personalen städa rummet. Hon lade en tändsticksask på nattduksbordet. Gick sedan in på toaletten och när hon kom tillbaks så var tändsticksasken borta. Hon lade dit en ny ask, gick undan en kort stund och när hon kommer dit igen så var asken borta.

Oftast handlar spökerierna om oförklarliga ljud och kalla vindar men det är desto mer sällsynt med spöksyner, men en gång på 90-talet sågs en vit skepnad passera i restaurangen.

Där hotellet står fans en gång i tiden en ölsjapp och de anställda på hotellet tror att det är en anställd från ölsjappet som hemsöker stället. Julia kallar de henne, och personalen har tilldelat Julia en egen födelsedag, den 14 september. Då bjuds gästerna på tårta. Julia har också fått en fåtölj i salongen att sitta i. Varje dag serveras hon kaffe, vin och något lättuggat. Sedan Julia fick sin plats i salongen så har gästerna har inte klagat lika mycket på oväsen.

Spöklifterskan

Vid tegelbruket utanför Storvik mot Hofors så påstås, att där finns en flicka som står och liftar och när man tagit upp henne i bilen så försvinner hon efter en stund. Samma fenomen sägs äga rum vid Sävränge, ca 5km ovanför högbo i riktning mot oslättfors.

--------------

Till sist måste jag nämna en bok som jag i mitt sökande har upptäckt, Gastrikt land (2007) av skämttecknaren, journalisten och författaren Ulf Ivar Nilsson (född 1946 i Bollnäs) Han har i många år varit verksam i Gävle men bor sedan 2008 i Stockholm.

Om boken: "2007, Kultur & Fritid Gävle. 
En svart bok med över 100 spökhistorier från Gävle, Gästrikland och norra Uppland. Här fladdrar osaliga andar och bleka vålnader förbi i herrgårdar, gamla bruk och bondgårdar. Men vi får också möta spöken i modernare miljöer, på flera restauranger och på en förskola i Sandviken. Här kan du också se det unika spökfotot från Gysinge, och läsa om hur det gick till när bilden togs."

Låter som en mycket intressant bok som jag måste införskaffa!

/Markus

4 kommentarer:

 1. ja dina historier stämmer efter vad jag hört med förutom trekanten den var ny för mig
  men jag har även hört att det funnits en fabrik på ludde i valbo där det fans en vätte som hjälpte till i bland och om makarna rättig som spökar på musiet i gävle samt om en gengångare vid herrgårdshagen på brynäs ut mot T udden och även i sjömanskyrkan ska det spöka och damen i gammla stan har jag själv sett som barn men fatta inte förens på äldre dar vad det handlade om och jag läst lite om henne och jag såg henne vid ett flertal gånger då jag gick från gammla bowlingen på söder till brynäs där jag bodde men sen sägs det att det ska finnas spökerier vid det stall som fins kvar bakom sjukhuset mot tolvfors med skulle vara kul om lite av dessa jag la till här kollades upp med

  SvaraRadera
 2. De va bra info. De där om tre kanten ha man hört många historjer om. När folk ha åkt/gått där. Plus så ha man själv varit med om ett par grejer nä ja ha åkt förbi där förut.

  SvaraRadera
 3. Trekanten har jag varit till och fick kontakt med 2 andar där, när jag var dit och gjorde lite undersökningar... Sjömanskyrkan och stallet bakom sjukhuset ska undersökas, även gamla tegelbruket ska oxå undersökas... Där är det flera ställen som är intressanta...

  SvaraRadera
 4. Prova å kolla järnvägsmuseet innan de stänger. Helger då man varit där så känns de av.

  SvaraRadera