Leta i den här bloggen

onsdag 24 april 2013

Bruna damen på Raynham Hall

Raynham Hall är ett av de största och tjusigaste godsen i Norfolk, England. Bygget av godset inleddes 1619 av Sir Roger Townshend (c.1596 – 1 Jan 1637) och sen dess har släktet Townshend bebott godset. Jag har nämnt Raynham Hall tidigare här i bloggen när jag skrev om Världens mest berömda spökfotografier.

Lord Townshend´s fru, Dorothy Townshend, född 1686, var syster till Britanniens allra första premiärminister Sir Robert Walpole, dog och begravdes år 1726. Vad hon dog av verkar aningen oklart och kanske är det därför som hon har blivit så mytomspunnen.

 Lady Dorothy Walpole (1686–1726)
Enligt legenden så upptäckte Townshend att hans fru hade varit otrogen med Lord Wharton 1st Duke of Wharton (1698 – 1731) varpå han straffade henne genom att låsa in henne i hennes rum i familjens hem, Raynham Hall där hon senare skulle ha avlidit.

De första dokumenterade spökerierna skedde många år senare. År 1835 bjöds gäster in till godset för ett julfirande hos den dåvarande Lord Townshend. Bland dessa gästerna fanns Colonel Loftus som tillsammans med en gäst vid namn Hawkins, fick se en mystisk skepnad i en brun klänning. Colonel Loftus fick även se henne i huvud-trappan och beskrev henne som en kvinna med aristokratiskt utseende med ett hemskt särdrag: Där hennes ögon borde ha suttit, fanns bara tomma hålor, framhävda i ett ansikte som glödde i ett nästan utomjordiskt ljus. Han gjorde en skiss av kvinnan och fler av gästerna sade sig då ha sett denna kvinna under samma kväll.
Captain Marryat 1792-1848

Nästa händelse ska ha inträffat 1836 då Captain Marryat 1792-1848, en författare som skrev noveller om livet till havs, bad att få sova i det hemsökta huset då han trodde att "hemsökelsen" var ett resultat av lokala smugglare. Tillsammans med två kompanjoner, på väg tillbaka till sitt rum, fick de se en figur komma emot dem, bärandes på en lykta. Dom flydde in i en dörröppning och fick se figuren vända sig och grina mot dem på ett "djävulskt sätt". Den beväpnade kaptenen avlossade ett skott som färdades rakt igenom figuren och satte sig i väggen på andra sidan av korridoren. Figuren försvann då i tomma intet.

Så till det Världsberömda fotografiet som togs den 19:e september 1936 av de kända fotograferna 
Hubert C. Provand som tillsammans med sin assistent Indre Shira arbetade för tidningen Country Life Magazine.  Enligt dessa två så hade de tagit ett foto och skulle precis till att ta ett till då Shira fick se en uppenbarelse som verkade ha formen av en kvinna som rörde sig ner för trappan som de höll på att fotografera. Snabbt som ögat fotoraferade man detta och detta foto är det som sedan dess är känt som ett av de mest kända spökfoton i Världen!

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar