Leta i den här bloggen

lördag 23 mars 2013

Ardrossan Castle & "Wallace's Larder"

På en hög och stenig kulle längs Skottlands kust, står ruinerna av Ardrossan Castle. Slottet restes omkring 1140 av Simon de Morville. 86 år senare, 1226 kom Richard Barclay de Ardrossan att bli slottets "laird". Laird är den skotska motsvarigheten till engelska lord. Det var ursprungligen en lågadelstitel som användes under riddartiden då endastadeln fick äga mark. Laird var en titel man fick som gav en rätt att äga mark.

År 1296 hade den engelske kungen Edvard I ockuperat Skottland. William Wallace ledde året därpå en revolt, varigenom ockupanterna kunde fördrivas från området. Har ni sett filmen Braveheart från 1995, av och med Mel Gibson så känner ni igen dessa figurer, även om filmen inte är helt trogen historien om de första Skotska frihetskriget (1296-1314)

Skottland hamnade i Englands "intresseaffär" när kungen Edward Longshanks ifrågasatte Skottlands legitimitet. Skottarna skyddade sig från all tänkbar inblandning med England och slöt en pakt med det engelskfientliga Frankrike och Longshanks svarade år 1296 med en invasion av Skottland, efter segern i Slaget vid Dunbar fortsattes engelska styrkorna ännu längre i Skottland. Något som skottarna aldrig kunde acceptera.
Resterna av "Wallace's Larder"
Tusentals skottar slöt sig till William Wallace och startade en motståndsrörelse vid maj 1297.
Sir William Wallace

Under kriget hade engelska styrkor intagit Ardrossan Castle som låg skyddat av en vallgrav. Det sägs att Sir, William Wallace och hans män förstörde slottet och slaktade de engelska styrkorna och sedan dumpat deras kroppar i en källare, som senare blev känd som "Wallace's Larder" (typ matkällare). De överlevande kastades också ner i denna källare för att svälta ihjäl.

Många tror att människorna som levde och dog på platsen fortfarande hemsöker de, sedan länge, förstörda kamrarna. Det sägs att på stormiga kvällar så kan skepnaden av en lång skäggig man ses stående vid ruinerna. En minut han är där, då i en annan han är borta. Man tror att detta är Sir William Wallace som på något sätt har bunden till dessa ruiner.

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar