Leta i den här bloggen

tisdag 22 januari 2013

The Devil’s Tower & The Devil's School

Kommer snart: "Operation - Norrfly". En kompis har varit till spökhuset i Norrfly vid några tillfällen och kommer att dela med sig av sina erfarenheter. Se fram emot spännande läsning!

Nu ska vi titta på två olika byggnader i USA som har en del saker gemensamt, The Devil´s Tower i New Jersey och The Devil's School i Florida. Det handlar inte bara om öknamnet som platserna har tilldelats, utan även att båda platserna är späckade av myter och rena skrönor. Dessa platser påminner lite om spökhuset i Norrfly då det handlar om legender som främst är skapade av spänningssökande ungdomar. Vi börjar med att titta på "Djävulens torn" i New Jersey.
I Bergen County, New Jersey i USA finns det ett område som heter Alpine som är känt för att ha de dyraste bostadspriserna i USA, men Alpine är även känt ett gammalt klocktorn som sägs vara hemsökt.

I Alpine finns det ett exklusivt bostadsområde som heter Rio Vista och där finns ett klocktorn som är byggt i sten som i folkmun kallas Devil's Tower, "Djävulens torn". Tornet byggdes i början av 1900 av den kubanske "socker-baronen" Manuel Rionda (1854–1943) i syfte att låta sin fru kunna se New York ändå från New Jersey.

Manuel Rionda (1854–1943)
Enligt legenden så ska Manuels fru ha sett honom med en annan kvinna och då blivit så förtvivlad att hon begick självmord genom att hoppa från det över 30 meter höga klocktornet. Det sägs att det var efter denna händelse som Manuel Rionda ställde in allt arbete på tornet pga av rädslan för sin frus arga spöke.

Det sägs att om man kör motsols runt tornet sex till åta gånger så ska Mrs Riondas spöka ta över bilen och få den att köra in i ett träd. Vid det senast avslutade resa runt spöke hustrun sägs ha din bil och köra den till ett träd.

Man känner sig ganska tråkig när man struntar i legenderna för att istället titta på verkligheten. Då visar det sig att Manuels fru Harriet gick bort av naturliga orsaker 1922 och begravdes då i närheten av tornet. Omkring 20 år senare flyttades henne kvarlevor till Brookside Cemetery i Englewood.

Frågan är om tornet fått sitt öknamn och legender pga sitt utseende, eller spökar det verkligen i detta gamla klocktorn? Nästa ställe har ännu fler legender, vilka flera av dem är aningen överdrivna, men ändå intressanta.

I Floridas största stad Jacksonville finns en nedlagd gammal skola i brunt tegel som en gång gick under namnet "Duval County’s Public School No.4" men idag är den mer känd under öknamnet “The Devil’s School”, framförallt bland stadens ungdomar.

Enligt legenden så ska spökerierna ha börjat på 1960-talet då en masugn exploderade och dödade hälften av eleverna, några lärare och vaktmästaren. Det sägs att dessa olycksoffer hemsökte skolan så pass mycket att lärarna sade upp sig. Ingen ville jobba i skolan längre och man var tvungen att stänga ner skolan under en kortare period. Anledningen till detta var att man då ville passa på att ta dit en präst som skulle försöka att driva ut skolans spöken.En annan legend som är en mer extrem sådan, är den om att skolans rektor en kannibal (!). Enligt legenden så skickades de elever som somnade på lektionen till rektorns kontor och sågs därefter aldrig igen. Denna kannibaliska rektor hade en garderob på sitt kontor som hade omvandlats till ett litet slaktrum där studenterna flåddes, rensades och hängdes sedan upp spikar tills han kunde äta dem

Det finns en berättelse om en annan rektor på skolan som fick spel och hade ihjäl de flesta av skolans elever. Även en vaktmästare ska ha gått bärsärkagång en dag och slaktade flera skolbarn så att det blev blodstänk över hela väggarna.

En omtalad sak om skolan som är av det mer verkliga slaget är den att det sägs att någon har sysslat med djävulsdyrkan under den tiden då skolan varit övergiven, detta kan man se spår av i de graffitimålningar som finns på skolans väggar. En del människor säger att det fanns ett stort träd som växte i mitten av skolan, men andra säger att det inte fanns någon träd. 

Den verkliga historiken om skolan började 1917 då skolan som då kom att heta Riverside Park School, byggdes. Det var den första offentliga läroverket i staden. Det är oklart när skolan stängdes, men den lediga byggnaden blev en fristad för hemlösa människor och en plats där traktens ungdomar höll till. På 70-talet bommade man igen skolan men trots detta lyckades ändå hemlösa, missbrukare och spänningssökande ungdomar ta sig in i byggnaden.

Idag är den gamla byggnaden omgiven av ett högt staket, toppad med taggtråd. Det talas om att man i framtiden vill göra bostadshus av den gamla skolan, men fortfarande står byggnaden och ser spöklikt ut.

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar