Leta i den här bloggen

torsdag 4 oktober 2012

Summerwind


När man som spökhistorieälskare får höra om ett riktigt häftigt spökhus så blir man nästan lite ledsen när man sedan får höra att huset inte längre finns utan har brunnit ner till grunden. Detta drabbade mig senast med The Lake Club som brann ner till grunden 1992. Samma sak hände med ett av USA.s mest kända spökhus, Summerwind som brann ner till grunden 1988. Men liksom The Lake Club så är Summerwind ändå värt att berättas om.

Summerwind byggdes i början av 1900-talet på kanten av West Bay Lake i Vilas County, nordöstra Wisconsin.

Robert Patterson Lamont
Från början var det tänkt att det skulle vara en fiskestuga men 1916 köptes det av Robert Patterson Lamont som lät bygga om fastigheten till en herrgård. Robert Patterson Lamont var USA.s handelsminister åren 1929-1932 när Herbert Hoover var president.

Lamont bodde i huset i ca 15 år, under vilken tid pigor berättade för Lamont att herrgården var hemsökt, men han trodde inte dem eftersom byggnaden var så ny, ingen hade ju dött där. Lamont fick senare själv ta del av spökerierna då han flydde från Summerwind mitten av 1930-talet efter att ha bevittnat en uppenbarelse i herrgårdens kök. Det som sägs ha hänt var att Lamont tillsammans med sin fru satt i köket och åt efterrätt när plötsligt dörren till källaren började skaka för att sedan öppna sig, ut kom något som såg ut som den spöklika formen av en man. Robert Lamont tog fram sin pistol och sköt mot spöket sedan sprang paret från huset.

Efter att ha stått öde i 40 år köptes huset av Arnold och Ginger Hinshaw och deras fyra barn, som flyttade in under 1970-talet. Det är från denna tid och framåt som huset kom att bli ett välkänt spökhus.

Det dröjde inte länge innan familjen Hinshaw fick vara med om Summerwinds spökerier, exempelvis märkliga skuggor som rörde sig genom korridorerna, märkliga röster från rum där ingen hade varit, många problem med elektroniska apparater och fönster som öppnat sig av sig själva. Flera gånger ska familjen ha sett spöket av en kvinna i matsalen.

Summerwind var i behov av renovering, men pga svårigheter med det elektriska så kunde inte hantverkare arbeta i huset då det var för farligt. Därför fick Hinshaws renovera huset själva. Under renoveringingen skulle Arnold ta bort en låda från en garderob när han upptäckte ett hålrum bakom lådan, där låg något som Arnold trodde var kvarlevorna av något djur, men då hålet var för litet så kunde han inte ta sig en närmare titt, istället fick dottern Mary krypa in för att se vad det var. Arnold ångrade att han hade skickat in sin lilla dotter då det visade sig vara mänskliga kvarlevor.

Efter att bara ha bott i huset i ett halvår drabbades Arnold av ett sammanbrott. Han började vandra runt på herrgården om nätterna och spela hysteriskt på hammondorgeln (typ elorgel). Han hävdade att rösterna i hans huvud beordrade honom att göra det. Under denna tid försökte Ginger självmord. Arnold sändes för behandling och Ginger flyttade med sina föräldrar i Granton, Wisconsin.

Några år senare bestämde sig Gingers pappa Raymond Bober att köpa Summerwind och förvandla det till en restaurang som han skulle driva tillsammans med sin fru Marie och sonen Karl. Liksom Hinshaws så hade även familjen Bober problem med renoveringarna. Arbetarna kände stort obehag av att vara i huset, men inte nog med det, verktyg försvann och mätningar saboterades.

Ruinerna efter Summerwind
Vid ett tillfälle åkte Karl till huset på egen hand för att arbeta med renoveringarna. När han väl var inne i Summerwind fick han höra kusliga röster samt återuppleva det som paret Lamont fick vara med om.

Efter att ha upplevt flera övernaturliga händelser och även andra svårigheter med planerna för restaurangen övergav Raymond Bober 1979 sina planer för Summerwind. Bober skrev en bok, "The Carver Effect: A Paranormal Experience" om sina erfarenheter i Summerwind och publicerade dem i 1979, under pseudonymen "Wolffgang Von Bober".

I juni 1988 blev Summerwind träffad av blixten vid ett flertal gånger, vilket resulterar i en brand som förstörde herrgården. I dag finns bara husets skorstenar, grunden och stentrappor kvar.

/Markus

Här är avsnittet "The Haunting of Summerwind" från tv-serien A Haunting:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar