Leta i den här bloggen

tisdag 23 oktober 2012

Myrtles Plantation

Nu ska vi besöka ett gammalt hus i Louisiana, USA som ofta brukar nämnas som "ett av Amerikas mest hemsökta hus"! 


Denna mytomspunna gamla kåk sägs husera minst 12 spöken och enligt legender så ska det ha inträffat 10 mord i huset. Myrtles Plantation* är ett plantage i St Francisville i Louisiana. Idag fungerar plantaget som ett bed and breakfast, och erbjuder bla guidade turer m.m.

Myrtles Plantation byggdes 1796 av Generalen och advokaten David Bradford. När Bradford gick bort 1808 övertogs plantagen av hans fru Elizabeth Bradford. 1817 gifte sig en av Bradfords juridikstudenter, Clark Woodruff, med Bradford dotter, Sara Mathilda, tillsammans fick de tre barn, Cornelia Gale, James och Mary Octavia. Familjen tog över skötandet av plantagen då Elizabeth började bli lite till åren.

Paret Woodruff ägde en slav, Chloe, som enligt en del legender tvingades vara Clarks älskarinna medan andra versioner av legenden berättar att Chloe brukade lyssna genom nyckelhål att lära nyheten om Clark Woodruffs hemliga affärer. Efter att ha fångats antingen av Clark eller Sara Woodruff skars ett av hennes öron av och hon började därefter att bära en grön turban för att dölja det.

Som hämnd bakade Chloe en tårta som innehöll extrakt av oleanderblad som är mycket giftiga. Endast Sara, Cornelia Gale och James åt kakan som alla dog av giftet. Chloe hängdes av de andra slavarna och kastas i Mississippifloden. Det sägs att man ibland kan se en kvinna i grön turban som vandrar omkring på området...

När Elizabeth Bradford dog 1830, flyttade Clark Woodruff och dottern Mary Octavia till Covington, Louisiana, och lämnade en vaktmästare för att hantera plantagen. År 1834 sålde Woodruff plantagen, landet och dess slavar till Ruffin Gray Stirling. Woodruff dog 1851 i New Orleans.

Tillsammans med sin fru Mary Catherine Cobb bestämde sig Ruffin Gray Stirling för att renovera huset. När det stod färdigt var det nästan dubbelt så stort som innan. Stirling dog 1854 och plantagen togs över av hustrun.


År 1865 anlitade Mary advokaten William Drew Winter för att hantera plantagen som sin advokat och ombud. Winter var gift med Marys dotter Sarah Stirling. Sarah och William Winter bodde på Myrten Plantage och hade tillsammans sex barn.

1871 mördades William Winter av en man vid namn ES Webber som sköt William på husets veranda. William försökte efteråt att ta sig upp för trappan till sin fru. Sarah tog emot William vid det 17:e trappsteget där han somnade in i hennes armar.

Det sägs att William hemsöker plantagen. Enligt vad som sägs så finns det ett spöke som går, vacklar, eller kryper uppför trappan och stannar på det 17:e trappsteget...

Den hemsökta spegeln på Myrtles Plantation
Förutom Chleo och William Winters så finns det en mängd andra legender kopplade till Myrtles Plantation. Huset är sägs vara byggt över en indiansk gravplats och flera personer sägs ha sett spöket av en ung indian-kvinna. Under inbördeskriget användes huset av unionens soldater, och enligt legenden så ska tre av dessa  ha dödats i huset. Det ska även finnas det en blodfläck i en dörröppning, ungefär storleken av en mänsklig kropp, som inte inte går att få bort.

En spegel i huset sägs vara hemsökt av andarna efter Sarah Woodruff och två av hennes barn. Enligt gammal sed så ska speglar övertäckas vid dödsfall, men i detta fall så gjordes detta aldrig. Det sägs att man ibland kan se Sarah med sina barn i spegeln och ibland ska man även kunna se handavtryck i spegeln....

/Markus

År 2002 gjorde Unsolved Mysteries (Olösta mysterier) ett reportage om spökerierna på plantagen. Enligt den legendariske programledaren Robert Stack, upplevde tv-teamet ovanligt mycket svårigheter med teknisk utrusting under inspelningen. Här är reportaget:*Plantation översätts till plantage, en jordbruksenhet för odling av exportgrödor som bomull, sockerrör och kaffe, i stället för stapelföda. En fördel med plantagejordbruk är att man kan odla många saker på samma mark.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar