Leta i den här bloggen

fredag 12 oktober 2012

Medevi brunn

Medevi brunn 2006
Medevi brunn i Västra Ny socken, Motala kommun, Östergötland, är Sveriges äldsta brunnsort*. Medevi brunn ligger cirka 15 kilometer norr om Motala.

Ljungbyggningen är den tidigare sätesgården vid Ljungs säteri. Den är byggd i rödfärgat timmer och bör ha uppförts efter 1646, då den första mangårdsbyggnaden som lär ha legat nära sockenkyrkan tillsammans med denna förstördes i en brand. På en lantmäterikarta från 1691 var Ljungbyggningen placerad omedelbart väster om kyrkan.

Hedvig Eleonora
Det finns historier om att Karl X Gustavs änka, Hedvig Eleonora vandrar omkring i Ljungbyggningen på nätterna. Folk påstår sig höra hur drottningens ekipage med häst och vagn anländer till Stora gången. Det finns personer som påstår att dörrar till toalettrum låses och låses upp av sig själva, att de känt kalla vindar i byggnaderna och hört frasande sidenklänningar.


Mamsell* Ulla kom till Medevi 1792 och tog anställning där. De manliga brunnsgästerna var förtjusta i henne och bjöd henne allt som oftast på kaffe och te. Hon hade sagt till ägaren Odencrantz och kamrer Svanhals att om hon dog så skulle hon begravas "såsom hon stod och befann sig", men det var något som den nya ägaren Virgin och kamreren herr Becklin inte kände till, då mamsell Ulla avled sommaren 1813. Kvinnorna som gjorde i ordning liket upptäckte att mamsell Ulla i själva verket var en man. Man ställdes inför problemet var liket skulle begravas. En brottsling fick inte begravas på Västra Ny kyrkogård, utan istället i den ovigda jorden utanför murarna, men detta rörde sig om en högadlig person. De män som flörtat med mamsell Ulla var förargade, men kompromissade att liket begravdes innanför kyrkogårdsmuren tillsammans med ett barn.

Det finns de som påstår att mamsell Ulla spökar på Stora gången om nätterna. De som bor i husen längs stora gången har påstått sig höra ljud, liknande damskor, i korridorerna och även musikerna i husen Nobis, Vobis och Kungliga kastellet har sagt sig känna "närvaro", fast husen i övrigt är tomma.

/Markus


*En brunnsort är en plats med en hälsobrunn (en hälsokälla) där brunnsdrickning förekommer eller traditionellt har förekommit. Om det ges badbehandling kallas det istället kurort, badanstalt eller spa. Om det ges annan sjukvårdande behandling kallas det kuranstalt. De äldsta brunnsorterna är från 1600- och 1700-talet och förlagda till platser där hälsokällor med järnhaltigt vatten finns.


*Mamsell (av franska mademoiselle) var under 1700- och 1800-tal en svensk titel för ogifta, ofrälse flickor och kvinnor, främst inom borgarståndet. Ordet ersattes efter 1800-talets mitt av fröken, som tidigare varit en titel endast använd för ogifta adelsdamer.

3 kommentarer:

 1. Skulle vilja använda bilden på Ljungbyggnaden på vår hemsida dvs
  Ljungs slotts hemsida www.ljungsslott.com.
  Tacksam för svar - Anita Vogel, webbansvarig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kör på! Det är inte mitt foto utan har hittat det på internet.

   Radera