Leta i den här bloggen

torsdag 18 oktober 2012

Kategorier spöken - Vita fruar

"Den vita frun i kammaren där 
Vid midnatt plär gå ibland 
De mena, att hon eder ovän är 
Och önskar ont åt vårt land. 
Jag ville säga den frun ett ord, 
Som skulle få henne kvickt i jord. 
Det mörksens avskum jag icke rädes -- 
Låt henne komma! Gud är tillstädes."

Ur Vita frun av Carl Johan Gustaf Snoilsky (8 sep 1841 -19 maj 1903)

Som jag har nämnt tidigare så är det inte bara på Stockholms slott som hon spökar, utan även på Krusenbergs herrgård i Alsike socken i Knivsta kommun, Uppland, men det verkar även som att det finns en vit fru Mörby slottsruin utanför Rimbo i Norrtälje kommun, Uppland. Sen har vi ju även en vit fru som går igen på Kalmar slott... Ja, som ni förstår så kan jag hålla på att nämna vita fruar i all oändlighet, för det tar inte slut med våra svenska vita fruar då det mer eller mindre kryllar av dem över hela Världen!

Legenderna är ofta lokalt förknippade och talar om en kvinna klädd i viktorianska kläder som ses på ensliga vägar ute på landet eller på större gårdar och slott. Legender om Vita frun finns beskrivna från USA, Sydamerika, Europa, Skandinavien och Sydostasien. Kolla in engelska Wikipedias artikel om vita frun så får ni se många exempel på vita fruar från alla Världens hörn, och säkert finns det fler än de som nämns i artikeln.

Vita frun, eller vita damen, är en typ av kvinnlig vålnad som förekommer i myter över hela världen. Berättelserna förtäljer ofta att hon dött eller genomgått någon form av trauma under sitt liv. Ett vanligt tema är att hon förlorat, eller blivit sviken, av sin man eller trolovade. Vita frun förknippas ofta med vissa släkter och hon förebådar att någon i familjen ska dö...

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar