Leta i den här bloggen

fredag 26 oktober 2012

Billy The Kid

Yoo-Hoo, I'll make ya famous!

/Billy The Kid-citat från Young Guns II

Jag älskar Western-genren... Och så gillar jag ju spökhistorier... Så... Här har vi en av Vilda Västerns mest känd skurkar Billy The Kid som sägs spöka, bland annat på Billy The Kid-museet i Lincoln.


Billy The Kid, alias William H. Bonney, föddes 23 november 1859 i New York City, New York. Hans föräldrars namn har varit svåra att säkert fastställa, men det sägs att hans mor hette Katherine och fadern Patrick. Hans far dog i slutet av inbördeskriget och vid ungefär samma tid fick Billys mamma tuberkulos och blev tillsagd att flytta till ett torrare klimat. I samma veva, den 1 mars 1873 gifte Catherine McCarty en man vid namn William Antrim, samma år flyttade familjen till Silver City, New Mexiko. Ett år senare avled modern och Billy och hans yngre bror Joseph placerades i separata fosterhem.

När Billy var i 16-årsåldern började hans kriminella bana att ta vid med diverse stölder. Men när han var ca 18 såg det lite ljusare ut då han fick jobb på en ranch i  sydöstra Arizona. Smeden på arbetslägret, Frank "Windy" Cahill, brukade retas med den unga Billy. Den 17 augusti attackerade han Billy efter ett gräl och kastade honom till marken. Billy hettade till och drog sin pistol och sköt Cahill, som dog nästa dag. Numera var Billy The Kid en mördare. Denna händelse nämns i denna sköna sen från Young Guns från 1988:

Charley Bowdre: Apologies, Billy. We was just hacking on you. 
"Dirty Steve" Stephens: Yeah, we was just hacking on you. 
Richard Brewer: Rumor has it you killed a man, Billy. You don't seem like the killing sort. 
"Dirty Steve" Stephens: Yeah, Billy. What'd you kill him for? 
William H. Bonney: He was hacking on me...

Nåväl, Billy The Kid är min favorit bland alla Västern-skurkar och jag kan prata ihjäl mig om denna legend, men vi är ju här för att snacka spökerier! Här kan ni läsa mer om Billy The Kid och hans bravader.

Pat Garrett (1850 -1908)
Den 14:e juli 1881 var den sista dagen som den 21-åriga Billy The Kid såg dagens ljus. När han, efter att ha varit ute och jagat, kom tillbaks till sitt gömställe Fort Sumner och klev in i det mörka köket såg han två skepnader. ”Quién es?” (Vem är det?), utropade han förskräckt över att stöta på någon annan än sin vän. Pat Garrett kände igen rösten – han hade gripit Billy the Kid tidigare. Garrett höjde revolvern. Två skott smällde av mot skepnaden i den svagt upplysta dörröppningen. Det första skottet träffade Billy the Kid ett par centimeter ovanför hjärtat, krossade revbenet och punkterade lungan. Det andra splittrade dörrkarmen. Billy the Kid föll ihop och ett par minuter senare drog han sin sista suck på kökets grova plankgolv.

I staden Lincolns gator, New Mexiko har flera personer sett en spöklik gestalt vandra omkring, det ser ut som en yngling i 1880-talsklädsel... Billy har även setts i det gamla fängelset på Lincoln som idag är ett Billy The Kid-museum. Han har också setts i andra delar av New Mexico där han bodde och arbetade.

Här är tre foton som tagits i museet i Lincoln:

Bilderna är tagna 2002 av en tjej som heter Stephanie som var på besök i staden. Stephanie upplevde en underlig kall känsla när hon var i Lincoln...

Legenderna om Billy The Kid påminner en del om kändisarna från förra inlägget, dvs att det inte stannar vid personens liv och leverne utan fortsätter med en mäng olika myter. Liksom Elvis och Michael Jackson så fanns det teorier om att Billy aldrig blev skjuten av Pat Garrett, man menade att Garrett, som var Billys gamle kompis, lät honom fejka sin död.

1949 dök en äldre man upp från ingenstans och påstod att han var Billy The Kid. Denna man var Brushy Bill Roberts. Flera personer som kände Billy The Kid identifierade Brushy Bill Roberts som Billy the Kid. Brushy Bill Roberts hade också alla ärr på samma ställen som Billy the Kid. Young Guns II från 1990 tar upp detta fall med Mr Roberts och vinklar det såklart det som en sanning, men det mesta tyder på att Billy faktiskt dog 14 juli 1881.

/Markus

Här t.v. är ett reportage från Unsolved Mysteries om Brushy Bill Roberts.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar