Leta i den här bloggen

söndag 19 augusti 2012

Hanako-san & Aka Manto - japanska toalett-spöken

I Japan går man inte säker någonstans när det gäller spöken, inte ens på toaletten...

Hanako-san, även känd under namnet Toire no Hanako-san (toalett-Hanako) är en japansk vandringsmyt om spöket av en flicka som skall ha dött under andra världskriget som hemsöker japanska skolors toaletter.

Legenden påminner om den välkända myten "Bloody Mary" då den handlar om något som skolbarn gör för att skrämma varandra.

För att få kontakt med Hanako-san ska du vara på den fjärde våningens toalett. Gå till den tredje toaletten och knacka tre gånger på toalettens dörr och fråga sedan (på japanska såklart) "Är du där Hanako-san?". Du ska då höra en röst som svarar "Jag är här". Om du sedan öppnar dörren så får du se en liten flicka i röd klänning som väntar på dig... 


Aka Manto (Röda kappan) är en annan vandringsmyt som också handlar om ett spöke som håller till på toaletter, i detta fall offentliga toaletter eller skoltoaletter. Spöket var som levande en vacker man som ständigt förföljdes av beundrare, därför bär hans spöke en mask för att dölja sitt ansikte.
Toaletterna i Japan ser oftast ut som på bilden ovan och om du sitter på toalett (oftast den längst bort) och hör en röst som frågar om du vill ha blått eller rött papper, (i andra versioner handlar färgfrågan om färgen på spökets kappa) så ska du tänka dig för hur du svarar då inget av svaren är rätt...

Om du svarar rött papper så kommer du att skivas isär tills dina kläder färgas röda. Om du väljer blått papper, kommer du att strypas tills ditt ansikte blir blått. Alla försök att överlista Aka Manto genom att säga en annan färg kommer att resultera i att du dras till underjorden. Det enda korrekta svaret att säga är "Inget papper" eller "ingen kappa".

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar