Leta i den här bloggen

onsdag 8 augusti 2012

Gimo Herrgård


Detta inlägg handlar för ovanlighetens skull om en plats som jag faktiskt själv har besökt. När min moster fyllde 60 år hölls hennes födelsedagsfest på Gimo Herrgård där även övernatting ingick. När kvällen blev allt mer sen gick folk till sina rum och jag och min syster var på väg att göra samma sak, varsit rum som vi hade. Vi följdes åt genom korridoren och kände då en obehaglig känsla som är lite svår att förklara, det var som att det stod osynliga människor längs väggarna och stirrade på oss.

Kvällen hade varit mycket trevlig och ingen hade diskuterat eventuella spökerier, det liksom bara kom över oss. Jag frågade snällt min syster om vi inte kunde dela rum och sova skavfötters, hon kände visst samma obehag, så där låg vi och pratade gamla barndomsminnen, vi var inte med om något övernaturligt mer än denna olustiga känsla av att vara iakttagen...

Att en herrgård är hemsökt är nog något som är mer eller mindre självklart. Jag önskar dock att jag var mer intresserad av att på ett seriöst sätt utforska eventuella spökerier. Hade det varit idag så hade jag försökt spela in ljud och hade fört logg över eventuella oförklarliga saker.

Gimo är en tätort i Östhammars kommun cirka 50 km nordost om Uppsala. Ortsnamnet Gimo härrör från ordet gimmu/gip vilket betyder öppning och syftar troligen på utloppet mot ån och havet.

Gimo Herrgård är Sveriges första Gustavianska herrgård, byggd på 1760-talet och ritad av dåtidens främste arkitekt Jean Eric Rehn som är känd för att ha ritat delar av Drottningholms slott. Idag är Gimo herrgård ett fyrstjärnigt hotell med 65 rum och sviter och konferensmöjligheter för upp till 150 personer.

/Markus

Sofia på Gimo Herrgård
Detta är berättelsen om herrgårdsspöket Sofia som hade sitt sovrum på herrgårdens övervåning, där hon idag spökar och flera gånger har setts smyga omkring.
I lugnet på Gimo Herrgård är det lätt att koppla av. Men skulle det ändå vara så att du har svårt att somna eller vaknar upp skräckslagen mitt i natten, är det mycket troligt att du har blivit uppmärksammad av vårt eget herrgårdsspöke. I sjöflygelns korridor och i herrgårdens lönngångar har hon vid ett flertal tillfällen skymtats smyga omkring och skrämma upp hotellets gäster.

Men vem är hon egentligen? Jo, så här var det. Under 1800-talet, då Sveriges storindustrier byggdes upp och smedjans hammare fortfarande gick på högvarv, huserade släkten Reuterskiöld på Gimo Herrgård. Carl Leonard Reuterskiöld var kammarherre och spenderade större delen av sin tid i Stockholm.
I Gimo bodde hans hustru Sofia. Sofia tillbringade större delen av sitt vuxna liv bland de uppländska vallonbruken och hade sitt sovrum på herrgårdens övervåning, direkt vid trappan när man går upp från det som idag är hotellets foajé. Carl Leonard och Sofia hade varsitt sovrum. Carl Leonards sovrum är idag en vacker salong på herrgårdens övervåning och i detta rum finns en lönndörr och trappa ner till vad som idag är en konfidensmatsal men som under Carl Leonards tid var betjäntens bostad.

Idag kan vi inte bevisa något och även om man inte gärna vill dra något namn i smutsen, så ryktas det att det inte bara var betjänten som använde denna lönngång, utan även Carl Leonards älskarinna. Detta är en nog så god anledning för Sofia att gå igen och det är inte heller så svårt att förstå att de flesta av hennes offer är gifta män, för vilka hon verkar känna ytterst lite sympati. Hon har aldrig skadat någon, men tycker om att möblera om och flytta på saker. Vill du ha en chans att träffa vårt herrgårdsspöke Sofia - boka en weekend eller din nästa konferens på Gimo Herrgård.


/Från Gimo herrgårds hemsida
Carl Leonards sovrum med lönndörr till höger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar