Leta i den här bloggen

tisdag 29 maj 2012

Spöktåg

Ur filmen Ghostbusters II där Winston Zeddemore får se ett spöktåg på väldigt nära håll. Som ni kanske anar så temat i detta inlägg just spöktåg. Vi börjar här hemma i Sverige:


Silverpilen - Kymlinge (till hö.) är en ej färdigbyggd station i Stockholms tunnelbana inom Sundbybergs kommun. Uttalas med hårt K. Namnet kommer från det gamla svenska ordet kummel, som betyder stenhög. Den ligger mellan Hallonbergen och Kista på Blå linjens Akallagren, i skogsområdet Kymlinge med utsikt över Igelbäckens dalgång.


Kymlinge t-banestation är en av Stockholms mest kända fast den inte ens finns med på kartan. Orsaken till det är förstås historierna om spöktåget "Silverpilen". Tågets rätta beteckningen är Litt C5 och var en olackerad vagn i aluminium och den fick därav namnet silverpilen. C5:an hade dörrar som, när de öppnade sig, gled utanpå vagnskorgen på ett mystiskt sätt. De spöklika ljuden som gav tåget dess egna karaktär uppkom genom kuggväxlarnas höga utväxling och den ylande omformaren...


I en krönika i Aftonbladet på 80-talet skrev Agneta Pleijelhon om det mystiska silverfärgade tåget som färdades i Stockholms tunnelbana utan att stanna och ta upp vanliga dödliga trafikanter. Pleijel skrev att tåget var ett spöktåg som aldrig stannade vid någon station och hade enligt hennes krönika en förare med sjöskumspipa i munnen, vilket då påminde om den 'Flygande Holländaren'. Detta är troligtvis bakgrunden till mytens uppkomst.

St. Louis Light - I den kanadensiska provinsen Saskatchewan (lättare att uttala än vad man tror, testa!) finns det en rad olika hemsökta platser och även ett spöktåg, The St. Louis Ghost Train. Många har påstått sig sett ett märklig ljus om natten som rör sig upp och ned längs den ​​övergivna gamla järnvägen. Ljuset tycks varierar färg och styrka. Denna gamla tåglinje ligger söder om Prince Albert och norr om St Louis, och har haft sina spår borttagna sedan länge.

Det finns en rad olika påståenden om vad detta fenomen beror på. Ett av dessa, vilket är det mest populära är att det är en spökande banvakt som var på "pickalurven" i tjänsten, trillade och föll ner på spåret där han halshöggs av ett kommande tåg. Många menar alltså att det ljusa, gulaktiga ljuset som många har sett tillhör det gamla ångloket. Det mindre röda ljuset är lyktan som banvakten använder för att söka efter sitt huvud.

Abe´s Ghost train, även kallat Lincoln’s Phantom Train - USA:s 16:e President Abraham Lincoln sköts ihjäl av John Wilkes Booth den 14 april 1865. Lincoln kropp färdades med tåg till Springfield, Illinois där han skulle få sin sista vila. Det var inte ett vanligt tåg utan ett s.k. begravningståg vilket var ett tåg speciellt chartrat för att frakta en eller flera kistor till begravning, oftast var det högre uppsatta personers kroppar som fraktades med dessa tåg.Det sägs att man kan se Lincolns spöktåg under april varje år. Det avgår från Washington DC, färdas sakta genom New York i riktning mot Springfield. En del vittnar även om att de har sett tåget manövreras av benrangel. De har då kunnat se en kista insvept i landets flagga omgiven av spöksoldater klädda i The Union Army´s blå färger. Tåget kommer aldrig fram till sin destination…

En del vittnen påstår sig ha hör en tågvissla och rök precis som om ett tåg skulle komma förbi, men något tåg såg de aldrig… En del hävdar även att alla klockor slutar när tåget kommer…

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar