Leta i den här bloggen

torsdag 17 maj 2012

Spökfoton - Return to Babylon


Nu ska vi inte snacka om fåniga icke-spöken på film (Gudfadern och Tre män och en baby). Den film vi ska studera har fenomen som är aningen mer oförklarliga.

Filmen heter Return to Babylon och ska komma ut under 2012. Den är lite unik på så vis att den är filmad som en stumfilm och handlar om stumfilms-stjärnor. Det är helt enkelt en tribut till den tidens filmstjärnor och berättar de sanna historierna och tragedierna om Clara Bow, Lupe Velez, "Fatty" Arbuckle, Virginia Rappe, Rudolph Valentino och många fler.


Under inspelningen av filmen så kände många av skådespelarna av märkliga saker. Jennifer Tilly (spelar Clara Bow) menar att detta säkert beror på att filmen är inspelad i Norma Talmadge, Antonio Moreno, och Rudolph Valentinos gamla bostäder. Tilly visste redan innan att platserna var hemsökta.


Morfning av Clinton

Men denna egendomliga berättelse slutar inte här, det som är riktigt underligt är vad som visades på filmnegativen. Vid flera tillfällen, bara för någon sekund, så förändrades skådespelarnas ansikten och andra märkliga företeelser. Filmen studerades av proffs som menade att det handlade om "morfning" vilket är en grafisk teknik där man stegvis förändrar en bild, tex. av en person så att det till slut blir en annan bild. Regissören Alex Monty Canawati (som även spelar Rudolph Valentino) menar att denna procedur skulle ha varit både dyr och tidskrävande, det fanns ingen anledning till att tramsa med filmen på detta sätt. Så, varför kom då bilderna att se ut som de gjorde? Kanske var det de gamla stumfilm-stjärnorna som spelade sina levande kollegor ett spratt.

/Markus

Här är ett klipp där Alex Monty Canawati visar de olika bilderna:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar