Leta i den här bloggen

tisdag 1 maj 2012

Dead Men of Dunharrow


The way is shut.

It was made by those who are Dead.

And the Dead keep it.

The way is shut.


En av de stora höjdpunkterna i The Return of the King från 2003 är för mig när Aragorn, Gimli och Legolas besöker den där ascoola spökarmén:


Men vilka är då dessa döingar? I filmen kallar Aragorn dem för förrädare och mördare. Legolas förklarar för Gimli när de rider in till döingarna: 

"One that is cursed. Long ago the men of the mountain swore an oath to the last king of Gondor, to come to his aid, to fight. But when the time came, when Gondor's need was dire, they fled, vanishing into the darkness of the mountain. And so Isildur cursed them, never to rest until they had fulfilled their pledge. Who shall call them from the gray twilight, the forgotten people?"

Jag har tyvärr bara läst första boken så jag har ingen koll på hur Tolkien beskriver dessa spöken, men lyckligtvis så vimmlar det av nördar där ute på internätet så sver finns alltid att få.

Vid slutet av andra åldern lovade Dunharrows kung lojalitet till Isildur. Men när det verkligen gällde när Isildur behövde hjälp i kriget mot Sauron så valde de att hålla sig undan i bergen. Som straff, förbannade Isildur dem och sade att de inte skulle få frid eller vila tills de uppfyllt deras ed på kungens kommando.

Elrond beskriver denna armé som "an army more deadly than any that walks this earth". Hur kommer det sig? Visst, de är ju redan döda så det är ju till deras fördel, men är de superduper på att kriga mycket bättre än alla andra?

Dunharrows armé har liksom andra amréer hästar och en massa vapen, men denna armé använder inte vapen att döda fienden med då deras verkliga vapen är rädsla. Det är något vi inte känner till om vi bara har sett filmen men nu när vi vet det så blir denna spökarmé ännu häftigare! En armé som kan skrämma ihjäl orker och anda vidunder är jäkligt badass.

I Jacksons film är armén grönskimmrande och påminner mycket om spökena i Peter Jacksons filmThe Frighteners där spökena är gjorda på liknande sätt, skillnaden är att de i den filmen är blåskimmrande. 

Tydligen så ville Jackson inte ha med denna armé i filmen då han trodde att det helt enkelt skulle bli för fånigt, men då han inte ville göra fansen besvikna så valde han ändå att ha med dem. Jag tror nog att han blev rätt nöjd med resultatet, jag tycker att dessa spöksoldater är ascoola!

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar