Leta i den här bloggen

onsdag 16 maj 2012

Brrrr... Sniff, sniff?


Okej, en scen ur Sjätte Sinnet från 1999, vad vill jag säga med det? Jo, det jag satt och funderade på var det där med att det alltid blir kallt när ett spöke hälsar på, vi ser det i denna film, i tv-serien Supernatural och många andra filmer, tv-serier samt spökhistorier såklart. Hur kommer detta sig?

Den vanligaste förklaringen tycks vara att spöket gör rummet kallt eftersom det behöver energi för att visa sig. Spöket tar alltså energi från värmen i rummet vilket orsakar en kraftig temperatursänkning i rummet.

Ett liknande fenomen är det när personer känner oförklariliga dofter. Kanske känner man att rummet blir kallt och en en doft som påminner om farfar, trots att han har varit död sedan länge. Jag har hört talas om folk som känt cigarettrök/cigarrök trots att ingen i omgivningen röker, men mer otäckt är doften av död, vilket vi har ett exempel på i berättelsen om Zozzaby.

Liksom många andra så tror jag att doften är till för att göra sig igenkänd för sina efterlevande. Ofta kan man läsa om spökande kvinnor som sprider en doft av rosor i sin omgivning.
Kanske känner Dean och Sam doften av svavel.

Det sägs att om man känner en oförklarlig doft av svavel så kan det röra sig om demoner, detta kommer kanske av att det i Bibeln (någonstans) står att Helvetet luktar svavel. Ni som kollar på tv-serien Supernatural känner säkert igen detta. 

Däremot är det inte helt klart vad syftet är med en dödsodör, kanske för att skrämma folk? Apropå doften av död så sägs det att man kan känna doften av krutrök på det gamla slagfälten Gettysburg i USA trots att det inte har varit något historiskt återskapande av slaget.


Jag sitter här och funderar på det där med oförklarliga odörer, måste detta betyda att spöket är ondsint? Skulle det inte kunna vara något som dött av någon inte allt för violdoftande sjukdom, kanske är det en jättesnäll person som aldrig tvättade sig som går igen? Jag vill tro att, liksom i vanliga livet så är det inte så enkelt som att alla onda mördare och psykopater luktar skunk medans alla snälla och goda doftar rosor och violer. Liksom i gamla filmer där hjältarna var klädda i vitt medan skurkarna klädde snyggt i svart.                                                           
/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar