Leta i den här bloggen

söndag 1 april 2012

Kategorier spöken - Gengångare

Många gånger har vi hört att man talar om "spöken och gengångare" vilket är spöken och... spöken? Vad är skillnaden? Detta är något som undertecknad nu ska försöka reda ut. 

Kronobergs slott
Vad som kännetecknar gengångare är att när gengångaren uppenbarar sig så sker det ungefär som en scen som spelas upp. Denna typ av spöken är alltid knutet till en viss byggnad eller plats och det är omöjligt för iakttagaren att kontakta gengångaren. Ett exempel på denna kategori spöken finns på Kronobergs slott där en ca 500 år gammal sorglig kärlekssaga har utspelat sig mellan en underskön jungfru på slottet och en ung präst. De var djupt förälskade i varandra och gifte sig i hemlighet. När detta upptäcktes bannlystes prästen. Hans unga fru blev så förtvivlad att hon kastade sig ut från en av slottets torn, Biskopstornet, gick ner i sjön och dränkte sig. Tysta, ljusa sommarnätter syns fortfarande en vit skepnad vandra på murarna, hon utstöter ett klagorop och störtar i vattnet med ett plask och försvinner.

 För gengångaren fastnat i en vandring på en viss plats ser man denna vandring upprepas i detalj. Även om en vägg byggts till så går gengångaren rakt igenom väggen. Om huset sjunkit en bit går gengångaren en bit ovanför golvet. Ett exempel på detta är rörmokaren Harry Martindales upplevelser när han arbetade i en källare i York, England. Han berättade att han sett en trupp romerska soldater komma in genom ena väggen, vada upp till knäna i källargolvet och försvinna in i den andra väggen. Hans berättelse förstärks av att man vid utgrävningar funnit en romersk väg en halv meter under huset. Även två arkeologer hade samma upplevelser sju år senare på denna plats. Man tror att gengångaren kommit till på 300-talet när en romersk trupp gått på just denna väg på väg till en hopplös strid.


/Markus


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar