Leta i den här bloggen

lördag 28 januari 2012

Light as a feather, stiff as a board

Tidigare här i bloggen har jag nämnt "Bloody Mary" och "Anden i glaset" vilket många av er säkert kände till sedan innan, men frågan är om ni känner till "Light as a feather, stiff as a board" vilket är en lek som kidsen i USA (och kanske andra ställen) sysslar med när de har pyjamasparty. Jag hade aldrig hört talas om denna lek tidigare så om någon där ute har erfarenheter så får ni gärna berätta lite.

Light as a feather, stiff as a board  fungerar enligt följande, en deltagare ligger platt på golvet medan de andra deltagarna sätter sig på knä runt den som ligger. Deltagarna placerar sedan en eller två fingertoppar under kroppen på den som ligger. Personen närmast huvudet ofta börjar med att säga "Hon ser sjuk ut", vilket de andra ska repetera, nästa person säger sedan "hon ser värre ut" vilket även detta repeteras av de andra deltagarna. Man fortsätter i turordning att beskriva hur illa däran personen är följt av de andra deltagarnas repeteringar och när man gått laget runt så avslutar man med "hon är döende," och "hon är död.". Sedan repeterar deltagarna "Light as a Feather, stiff as a board". Fungerar leken som den ska så kommer den liggande personen att upplevas som viktlös och således lyfta från golvet med hjälp av... De övriga deltagarnas fingertoppar? Spöken?


När jag spånade lite om det finns någon som filmat en sån här lek och lagt upp på Youtube så upptäckte jag att deltagarna i många fall kör en förenklad variant där man har fingrar under kroppen och helt enkelt bara repeterar "light as a feather, stiff as a board". Detta verkar vara en lek som främst tjejer på pyjamaspartyn sysslar med och då med en hel del fnitter, tjejer har ju en tendens att börja fnissa hysteriskt när de blir rädda. Apropå tjejer så finns leken med i tjejfilmsskräckisen Den onda cirkeln (The Craft) från 1996:

Säkert finns det en mängd naturliga förklaringar till denna lek, men jag tycker vi lämnar det åt sidan och provar själva i stället. Vilka är på?

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar