Leta i den här bloggen

onsdag 2 januari 2019

Boot Hill Graveyard, Tombstone

Ni som gillar westernfilmer känner säkert igen Tombstone, för er som inte gör det så är det en stad i Arizona som var känd som en av de dödligaste städerna i västern under senare delen av 1800-talet. Här utspelades den bekanta revolverstriden vid O.K. Corral som är med i filmen Tombstone från 1993 med bland andra Kurt Russel.

Innan jag berättar om begravningsplatsen i Tombstone så tittar vi på benämningen "boot hill" som är ett ord för många begravningsplatser främst i amerikanska västern. Under 1800-talet var det ett vanligt namn för begravningsplatserna för gunfighters, eller de som "dog med sina stövlar på", dvs de som inte var gamla, svaga eller sjuka.


Boot Hill är en begravningsplats om grundades år 1878 på en mindre kulle nordväst om staden Tombstone. På denna historiska kyrkogård blev de flesta av
John& Maria Clum
Tombstones tidigaste invånare begravda. Kyrkogården stängdes 1886 och den rymmer över 300 gravar varav 205 av dom är identifierade.

En stor anledning till varför man har så liten koll på gravarna är misskötsel av gravmarkörerna och stöld av dessa träreliker som souvenirer. En sorglig följd av detta var när den tidigare borgmästaren John Clum besökte Tombstone 1929, kunde han inte hitta sin fru Marias grav, som hade begravts i Boot hill.


Det finns också en del gravar utan namn, eftersom man oftast inte gick runt med ID-handlingar i bakfickan på den tiden. Om en människa hittades död, och varken familj eller vänner kunde identifiera personen, var det vanligt att begravningsentreprenören satte upp liket i skyltfönstret, på ett eller annat sätt nerkylt, så att människor som gick förbi hade möjlighet att identifiera den döde. En del blev enbart identifierade via sitt smeknamn.

I dag är Boot Hill ett favoritstopp för turister i Tombstone. Enligt anställda så har flera besökare berättat att de sett konstiga ljus och hört oidentifierbara ljud som kommer från den gamla kyrkogården. Man ska även ha sett spöken på gravplatsen. Billy Clanton, dödad i striden vid O.K. Corral som jag nämnde i början av inlägget, sägs stiga från sin grav innan han går längs vägen tillbaka till Tombstone.

En del av gravplatsens spöken hamnar ibland på fotografi, ofta i form av skuggor och annat.

Ett foto som blivit känt är det till vänster som är taget som ett reklamfoto för Terry Ike Clanton, som är en skådespelare, säger att blev chockad över att se figuren i bakgrunden när fotot blivit framkallat.
Terry Ike är släkt med Billy Clanton. 


/MarkusInga kommentarer:

Skicka en kommentar