Leta i den här bloggen

lördag 8 april 2017

Kingseat Hospital

Kingseat Hospital
Nu tänkte jag att vi skulle ta en trip till Nya Zeeland där det finns ett nedlagt mentalsjukhus som sägs påminna en hel del om det beryktade hospitalet Bedlam (Bethlem Royal Hospital) i Storbritannien.

Byggandet av Kingseat Hospital började 1929 när tjugo patienter från ett närliggande mentalsjukhus kom till platsen med tolv skottkärror och tio spadar. Tre år senare, 1932, stod mentalsjukhuset i Auckland klart och senare, 1939 byggdes det till två våningar med personalbostäder.

Under slutet av 1930 och 40-talet byggdes fastigheten ut för att ge plats åt över 800 patienter. 

1996 såldes sjukhuset efter regeringsbeslut att ersätta pågående sjukhusvistelse för psykiskt sjuka patienter med vård och rehabiliteringsenheter. Detta ledde till att sjukhuset lades ner i juli 1999 då de sista patienterna flyttades till en annan vårdenhet i Auckland.

Efter stängningen sågs byggnaden som en potentiell plats för ett nytt fängelse som planerades kunna rymma sexhundra fångar. Detta kom dock att rinna ut i sanden.
Under 2004 kom mer än två hundra personer att lämna in klagomål mot den nationella regeringen för påståenden om misshandel och vanvård av patienter vid Nya Zeelands psykiatriska institutioner,
Mangrove
inklusive Kingseat Hospital, under 1960- och 1970-talet.


Under sin historia hade Kingseat flera fall av patienter som försvunnit efter att ha vandrat bort från anläggningen. Några av dessa har konstaterats som drunkningar då man antagit att de fastnat i mangroven i den närliggande hamnen. Detta konstaterades trots att inga kroppar återfunnits. 

Det finns många som säger sig ha sett skuggor och hört märkliga ljud. Flera ska även ha sett spöken där den mest framstående är The Grey Nurse (Den grå sköterskan) som sägs vara en tidigare anställd. Hon skall ha setts i och i närheten av de gamla personalbostäderna mer än 100 gånger av flera olika personer.

Kingseat Hospital
Spökvandringar anordnades på Kingseat mellan 2000 och 2005, då mestadels med arrangerade "spökerier" men kameror som inrättats för att spela in människors reaktioner under dessa vandringar började plocka upp figurer som inte hörde till de deltagande på spökvandringarna.

I närliggande bostäderna Kingseat Villas har det förekommit rapporter om skuggfigurer, lukten av svavel, möbler som förflyttar sig, röster och även poltergeist-fenomen.

En person som bor i Kingseat Villas har talat om att hennes fem år gamla barn har berättat om hur hen sett människor i skogen på natten nära den gamla tandkirurgin, människor som eskorteras av en sjuksköterska. Människor som, enligt barnet,”inte fick komma in".
En annan person i området berättade 2009: "Varje natt, utan undantag, skulle skåpdörrar börja skaka och det skulle höras oförklarliga knackningar på fönsterna på andra våningen och bottenvåningen. Toaletter kom att spola av sig själva och kranar öppnades ”

I Kingseat Villas har det förekommit rapporter om skuggfigurer, lukten av svavel, möbler som förflyttar sig, röster och även poltergeist-fenomen.

På sjukhuset har dörrar smällts igen, personer har känt sig iakttagna, en del har upplevt att någon har rört vi dem och en gång skall två personer ha sett ett spöke i form av en man som frågade dem ”Har ni gått igenom mitt rum?”

Av många som bor i närheten av det gamla sjukhuset ser platsen mer som en plats av sorg och smärta mer än det historiska landmärke som det är idag.


/Markus


Till sist finns här ett avsnitt av det Nyzeeländska

Reality-TV-programmet Ghost Hunt där teamet besöker Kingseat Hospital.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar