Leta i den här bloggen

fredag 25 november 2016

Villisca Axe Murder House

Familjen Moore bestod av föräldrarna Josiah B. (i åldern 43), Sarah (39), deras fyra barn: Herman Montgomery (11), Mary Katherine (10), Arthur Boyd (7), och Paul Vernon (5). Moore var en välbekant och välbärgad familj som var omtyckt i samhället Villisca som är en ort i Montgomery County, Iowa, USA. Den 9 juni 1912 bjöd Katherine Moore hem sina kompisar Ina Mae (8) och Lena Gertrude Stillinger (12) att sova över då de tillsammans med familjen skulle besöka kyrkan den kvällen för en särskild aktivitet, "Children's Day Program"som Sarah Moore hade samordnat. Aktiviteten avslutades 21.30 och de beräknas ha kommit hem till huset omkring 21.45-22.00.

Vid 07:00 nästa dag började grannen Mary Peckham att bli orolig då familjen Moore inte hade kommit ut för att göra sina morgonsysslor. Peckham knackade på och när ingen svarade kände hon på handtaget. Dörren var låst. Peckham släppte ut Moores kycklingar och kallade på Ross Moore, Josiah Moores bror. Inte heller Ross fick något svar när han knackade på dörren och ropade. Han låste upp ytterdörren med sin nyckel. Medan Peckham stod kvar på verandan gick Moore in i salongen och öppnade sovrumsdörren till gästrummet och fann där Ina och Lena Stillingers kroppar på sängen. Moore sa omedelbart till Peckham att ringa Hank Horton, Villiscas lagman som kom till platsen strax därefter. Horton sökte igenom huset och fann att hela familjen Moore samt flickorna Stillinger hade mördats. Mordvapnet var en yxa som tillhörde Josiah. Den hittades i gästrummet där systrarna Stillinger hittades.

Läkarna konstaterade att morden hade ägt rum mellan midnatt och 5:00. Två använda cigaretter på vinden tydde på att mördaren eller mördarna tålmodigt väntat på vinden tills alla i huset sov. Mördaren/mördarna började i sovrummet där Josiah och Sarah Moore sov. Josiah fick fler slag av yxan än något annan offer, hans ansikte hade skadats så mycket att hans ögon saknades. Den som använt yxan hade använt yxbladet på Josiah och den trubbiga änden på resten av offren. 

Utredarna tror att alla offer utom Lena Stillinger hade sovit när mördad. De trodde att hon var vaken och försökte att göra motstånd eftersom hon hittades liggande på tvären på sängen med ett sår på armen. Lenas nattlinne hade skutits upp till midjan och hon saknade underkläder, vilket leder till spekulationer om att mördaren sexuellt ofredad henne eller försökte att göra det.

Mordet är fortfarande olöst.

Under timmarna före gryningen den 10 juni 1912 blev detta hus platsen för den mest brutala massakern i Mellanvästra USA:s historia. Morden var så skrämmande att det sägs att de tog nyheter angående förlisningen av Titanic, som inträffade cirka två månader innan från framsidan av tidningarna.


Huset har haft många ägare och hyresgäster under åren lopp. 1994 köpte lantbrukarna Darwin och Martha Linn det berömda huset. Vid den tiden ägde paret Linn Olson-Linn Museum beläget på staden Villiscas torg och de kände att husköpet skulle ge dem möjlighet att bevara mer av områdets historia. På grund av sitt försämrade tillstånd stod huset inför eventuell rivning så om inte paret Linn hade köpt huset så hade det inte funnits i dag. De ansökte om medel att restaurera huset till hur det såg ut vid morden 1912. Moore-huset lades till i det nationella registret över historiska platser i 1998.

Husets väggarna döljer många hemligheter; vem eller vilka som var gärningsmän, hur gärningarna kunde utföras utan att väcka någon i huset. Dessa hemligheter får många besökare till dörren. Många besökare är intresserade av det gamla mordfallet men de allra flesta är intresserade av att leta efter spöken.

Ända sedan huset öppnades för övernattande besökare så har spökentusiaster komma hit i drivor. Några har övernattat ensam, som en discjockey från Des Moines, Iowa som vaknade mitt i natten av att han hörde barns röster trots att inga barn var närvarande. Andra har kommit i grupper och har kommit därifrån med mystiska ljudinspelningar samt video och fotobevis som tyder på något övernaturligt lurar inom dessa väggar. Guidade turer har störts av fallande lampor, föremål som förflyttar sig för egen maskin, knackningar och barnskratt. Synska personer som har kommit hit har hävdat att de kommunicerat med de dödas andar.

Dessutom finns det rapporter om hyresgästers barn som vaknat på natten till ljudet av gråtande barn. Dessa hyresgäster återkommer ofta till sina rum för att hitta sina kläder tagna från deras byrå och garderob, strödda omkring i rummet.

Huset har undersökts av Ghost Adventures. I avsnittet användes EVP och de tros ha plockat upp rösten av en man sägandes: "Jag dödade sex barn". Rösten beskrivs som om någon swingar en yxa och säger "sex barn". En annan EVP avslöjade namnen på Lena och Paul, två av de mördade barnen. När frågan kom upp, vem mördade åtta personer, avslöjade en EVP namnet "Andy", som var en av de möjliga misstänkta i utredningen.

/Markus

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Å blir så glad när det kommer nya inlägg från dig. Har kikat in i flera år nu. God Jul/ trogen läsare. =)

    SvaraRadera