Leta i den här bloggen

tisdag 23 augusti 2016

'Oh, Whistle, and I'll Come to You My Lad'

Filmatisering från 1968 med Michael Hordern i huvudrollen,
han som spelade Marleys spöke i Scrooge från 1951.
Jag har hittat en spökhistoria som jag tycker att jag borde ha upptäckt för längesen då det är en klassisk känd berättelse som filmatiserats två gånger. Titeln, 'Oh, Whistle, and I'll Come to You My Lad' tillsammans med handlingen; En man hittar en visselpipa som han blåser i och han förföljs av en skuggfigur, tycker jag är genial! Uuuuh, läskigt! :)

Här är en lite mer utförlig beskrivning av handlingen:

Professor Parkin, en trumpen Cambridge-akademiker, anländer till ett hotell under lågsäsong någonstans på engelska östkusten. Han föredrar att hålla för sig själv och tillbringar sin vistelse med promenader längs stranden. Han besöker en lokal gammal kyrkogård som har vuxit igen och misskötts. Där hittar han ett litet föremål som sticker upp från en grav som delvis håller på att undermineras vid kanten av klippan. Han undersöker det och finner det är en visselpipa av ben. När han går tillbaka längs stranden, vänder han sig om två gånger och ser en mörk siluett stå stilla på avstånd framför den nedgående solen. Det ser
ut som om den tittar på honom.

Senare, i det trygga hotellrummet, rensar han och undersöker visselpipan. Han ser en snidad inskription: "Quis est iste qui venit" ( "Vem är detta som kommer?"). Han blåser i visselpipan och en stormvind ljuder utanför. Senare på natten hör Parkin mystiska ljud i sitt hotellrum som håller honom vaken.

Vid frukost nästa morgon frågar en annan gäst Parkin om han tror på spöken...

----

Titeln är lånad av en gammal skotsk folksång:


Spökhistorian är skriven av M. R. James (1862 - 1936) som var en brittisk medeltidsforskare och anställd vid King's College, Cambridge, idag främst ihågkommen för sina gotiska spökberättelser vilka influerat exempelvis författare som H. P. Lovecraft, Ramsey Campbell och Stephen King.

Här kan ni läsa hela spökhistorian på svenska och nedan följer de två timmeslånga filmatiseringarna från 1968 med Michael Hordern och 2010 med John Hurt i huvudrollen.

/Markus


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar