Leta i den här bloggen

söndag 21 augusti 2016

Athelhampton House

I Dorchester i södra Storbritannien finns en medeltida herrgård där det sägs spöka en del.

Athelhampton House byggdes 1485 av Sir William Martyn och tillhörde Martyn-familjen i över fyra generationer fram till 1891 då det såldes till Alfred Cart de Lafontaine. Han satte igång att återställa det gamla huset till sitt storslagna förflutna, han anlade även trädgårdar som är väl besökta i dag. 
1957 köptes det av en Robert Victor Cooke som 1966 överlät Athelhampton till sonen, Sir Robert Cooke MP. De nuvarande ägarna av huset är Patrick och hans fru Andrea - Sir Roberts son och svärdotter.

Men nu till spökerierna.

En "grå dam" sägs vara klädd i en lång grå klänning, är en av de oftare sedda spöken på Athelhampton House. Hon har bevittnat ett antal gånger, särskilt under 20-talet. Robert Cooke såg henne passera mot sovrummen i husets östra flygel. Ett annat vittne var en husa som sett en mystisk kvinna sittandes i en stol i Tudor-rummet. Husan antog att det var en besökare som hade stannat utöver stängningstid, så hon bad artigt kvinnan att lämna lokalerna. Kvinnan steg från sin stol, gick mot väggen, och försvann omedelbart genom träpanelen.

Andra spöken på Athelhampton är två svärdduellerande män. De sägs hemsöka Stora Salen, och tros komma från tiden för inbördeskriget (1642-1651). Precis utanför från Stora Salen finns en vinkällare där ett märkligt knackande har hörts ibland. Det tros vara en osynlig tunnbindare som var anställd vid huset för många år sedan. En husa ska en gång ha sett en munkliknande uppenbarelse. När hon utförde sina arbetsuppgifter så hörde hon plötsligt fotsteg bakom sig. När hon vände sig om möttes hon av en hotfull gestalt i mörka böljande kläder och en huva. Detta spöke såg flera gånger under 1800-talet och tros vara att en katolsk präst.

På 1500-talet var en kvinnlig medlem av Martyn-familjen involverad i en kärleksaffär som slutade olyckligt. Hon gick ner i djup deppression och gick så småningom självmord i en av husets dolda kammare. Denna unga kvinnan hade en tam apa som, utan att hon hade märkt det, hade följt med henne in i rummet där hon tog sitt liv. Den stackars apan blev således inlåst i kammaren.

Det sägs att man än idag ibland kan höra skrapningar av apan som desperat vill ta sig ut. Apans spöke kallas "Martyn's Ape" och är förmodligen ett av Englands mer exotiska spöken.

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar