Leta i den här bloggen

lördag 7 maj 2016

Corpse Bride of Mexico

I 86 år har människor från hela världen har kommit till staden Chihuahua för att titta på en mannekäng som står i bröllopsbutiken “La Popular”s skyltfönster.

Pascuala Esparza som ägde denna butiken hade en ung vacker dotter som hade dött på sin bröllopsdag efter att ha blivit biten av en svarta änkan.

Kort efter dotterns död i mars 1930 kom en ny skyltdocka i butikens fönster. Det dröjde inte länge förrän snacket började gå bland stadens invånare.

Anledningen till detta var att dockan hade en kuslig likhet med Esparzas döda dotter. Ännu mer oroande var dockans mycket verklighetstrogna utseende. Ansiktet hade uttrycksfulla ögon med en fräsch rodnad hudton. Händerna i synnerhet såg riktigt med naglar på fingrarna och linjer i handflatorna. Även håret verkade vara från en människa. 

Lokalbefolkningen började kalla dockan "La Pascualita" vilket betyder ungefär "hennes dotter" och rykten började gå om att dockan faktiskt var det konserverade eller balsamerade liket av Esparzas dotter. Många av invånarna såg nu på Pascuala Esparaza med förakt.

Den sörjande modern chockades av dessa rykten och hon försökte förneka dem men ingen ville lyssna. 

Vid denna tid började rykten spridas om att det fanns något ännu mer märkligt med skyltdockan.

Människor som passerade förbi butiken hävdade att dockan följde dem med sina ögon. Personer som besökte butiken brukade känna hur skyltdockans ögon tycktes följa varje steg de tog.

Anställda i butiken uppgav att ofta när de återvände till arbetet på morgonen så hade dockan ändrat sin position.

Ett rykte som gick var om en fransk trollkonstnär som fångades av skönheten i dockan och blev hopplöst kär. Det sades att han närmade sig fönstret på natten där han gav dockan liv för att sedan ta henne med ut på dans.

Än idag finns det dem som fortfarande tror att detta dockan är ett riktig människolik. Deras tro gavs tilltro när en, mer nyligen, anställd, Sonia Burciaga som har till uppgift att förse dockan med brudklänningar och enligt henne så är det en syssla hon gärna vill slippa. Hon säger att man kan känna värme från dockan. Hon nämner även att dockan har åderbråck på benen.

En taxichaufför som ofta får köra nyfikna turister till butiken uppger att han har sett dockan ändra positioner när han kommer förbipasserande. Flera andra vittnen har upplevt att dockan iakttar dem eller att hon tycks röra på sig...

/Markus

Tips på bra svensk hemsida med entusiastiska spökjägare. Ni kan även hjälpa gänget på paranovaua genom att prenumerera på deras Youtube-kanal.

3 kommentarer:

  1. Jäkligt obehaglig historia. Handen ser faktiskt riktigt äkta ut. Undrar om någon verkligen undersökt dockan.

    SvaraRadera
  2. Håller med. Bövlarns vad creepy!

    SvaraRadera
  3. Ja, det låter lite otroligt, men när man ser henne på nära håll så blir man att fundera... :)

    SvaraRadera