Leta i den här bloggen

måndag 21 september 2015

Paris katakomberParis katakomber, på franska Catacombes de Paris men även les carrières de Paris det vill säga ungefär Paris gruvgångar, är ett nätverk av underjordiska tunnlar och rum under Paris. Tunnelsystemet skapades under romartiden när de bröt kalksten i gångarna. En liten del av systemet började användas som gravplats år 1786 och det är dessa som är de egentliga katakomberna. De har det officiella namnet l'Ossuaire Municipal ungefär allmänna ossuariet. I överförd bemärkelse kallas även resten av tunnelsystemet för Paris katakomber.

Tunnelsystemet är totalt mer än 300 kilometer långt, men bara en liten del är öppet för allmänheten med ingång vid torgplatsen Place Denfert-Rochereau. Det finns dock flera hemliga ingångar och under historiens lopp har katakomberna tjänat som hemlig mötesplats och transportsträcka, bland annat för den franska motståndsrörelsen under andra världskriget. Sedan 1950-talet är det förbjudet att besöka tunnlarna utanför anvisade områden eller utan guide. Det har förekommit att folk har irrat omkring på egen hand i tunnlarna och aldrig återfunnits.

1785 fick gångarna en ny användning. Sjukdomar som pest och smittkoppor spreds från stadens överfulla kyrkogårdar och nu beslöt man att transportera liken från kyrkogårdarna ner i underjorden. I dag ryms här över sex miljoner skelett och stället har blivit en turistattraktion. Många besökare har vittnat om spöklika upplevelser som att någon plötsligt tagit strypgrepp på dem... Många har även sett grupper av skuggfigurer inne bland gångarna...

/Markus

1 kommentar:

  1. Kolla in "As abowe so below". Do it! Ligger på min topplista över coolaste filmerna jag sett, och jag har över 1500 st ;-) Handlar om detta!

    SvaraRadera