Leta i den här bloggen

lördag 8 augusti 2015

Vigo the Carpathian

Jag upptäckte för en tid sedan att det går att få tag på porträttet föreställande Vigo the Carpathian fast som poster! Ringer det ingen klocka så har ni kanske inte sett Ghostbusters II från 1989 där denna Vigo figurerar.

Vigo föddes 1505 i Balkanriket Carpathia i Ungern, nära gränsen till Italien. Vigo kom till makten i sitt hemland och erövrade senare Rumänska Moldavien och styrde sina områden med järnhand. Han kom att kallas "Carpathias gissel" och "Moldaviens sorg". Historien skulle komma ihåg honom som en mäktig trollkarl, men också en tyrann, en envåldshärskare, en mordisk galning. Hans titlar kom att bli "Vigo den grymme", "Vigo Torteraren", "Vigo den föraktade" och "Vigo den ohelige". Cirka 400 år senare kom Peter Venkman skämtsamt att lägga till "Vigo the Butch" till listan.


Vigo dog slutligen år 1610 vid en ålder av 105 när rebeller
Ray Stanz undersöker Vigos porträtt.
såg till att bli kvitt tyrannen en gång för alla, detta genom förgiftning, hängning, urtagning och fyrdelning, hängning, dragning och kvartering. Efter hans halshuggning, utfärdade huvudet några sista ord. "Döden är blott en dörr. Tiden är blott ett fönster. Jag kommer tillbaka.".


Trogen sitt ord, återvände han i New York 1989 och bosatte sig i sitt självporträtt som skapades långt före hans död. Vad som händer sen får man reda på genom att se filmen!/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar