Leta i den här bloggen

torsdag 28 augusti 2014

Ekenäs slott

För ett år sen skrev jag ett inlägg om källarspöken och nämnde då "Nisses håla" i källaren på Ekenäs slott. Vad som gick förbi mig då var att det inte bara är Nisse som spökar på slottet. Men drar ändå berättelsen om Nisse i detta inlägg.

Greve Mauritz Vellingk ska ha gjort sig av med hemliga dokument och drängpojken som hjälpte honom blev därefter inmurad i ett källarrum, för att hemligheten inte skulle komma ut. Det igenmurade rummet, som aldrig har öppnats, kallas för "Nisses håla". Det berättas att om utrymmet öppnas
Hönsagumman
upp, kommer en stor olycka att drabba både slottet och dess ägare.

På hedersplatsen innanför slottsentrén sitter ett stort porträtt på den så kallade Hönsagumman, som sägs ha räddat slottet från fientligt anfall och därför blivit avporträtterad, vilket annars var ovanligt att tjänstefolk blev. 


Den ryska hären hade bränt ner 70 städer och 50 slott när Ekenäs stod på tur. Dagen de kom var Ekenäs tomt, så när som på
hönsagumman. Hon hade hört ryktet och anade oråd. Snabbt tända hon eldar runt slottet, utanför vallgraven, så att himlen färgades röd. På så sätt kunde fienden på långt håll se att det inte var någon idé att fara åstad och tända eld på det som redan brann...
Hon håller än idag ett vakande öga på alla som kommer in i slottet.

Grevinnan Maria Klingspor sägs besöka slottet än idag, den 2 maj varje år. Då har hennes make Philip namnsdag. Ögonvittnen säger sig ha sett henne resa sig ur sin grav på Örtomta kyrkogård och vandra till slottet. Slottets personal måste då alltid ha förberett med kakor i hennes syrum.


/Markus

5 kommentarer:

 1. Nisses håla öppnades omkring 1940 av bland annat min far och 3 andra.
  Benkt O Cnattingius

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nisses håla är fortfarande 300 år senare igenbommat då de som försökt öppna det har drabbats av olyckor eller svåra sjukdomar. Så nej, din far öppnade inte nisses håla 1940 då det faktiskt inte får öppnas.

   Radera
 2. och utav Jocke & Jonna två youtubers

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jocke och Jonna har inte öppnat nisses håla, för att öppna hålan måste dom riva väggen där nisse sitter inmurad, vilket Jocke och Jonna inte har gjort.

   Radera
 3. Mycket fin slott har varit där sen jag va liten!

  SvaraRadera