Leta i den här bloggen

måndag 16 juni 2014

Skuleskogen

Mitt i Skuleskogen går en före detta landsväg som markerar sockengränsen mellan Nätra och Vibyggerå i Ångermanland. Öster om denna väg, på en liten kulle, låg avrättningsplatsen för Nordingrå och Nätra domsagor. Så sent som på 1900-talets början kunde man här finna spår av den gamla stupstocken och än idag finns många berättelser om syner och upplevelser just i stupstockens närhet, framförallt kring Medskogstjärnen.

Att aktiviteterna är höga vid just denna tjärn sägs bero på att avrättade personer som inte hade några närstående personer som ville ta hand om kroppen, sänktes ner i just Medskogstjärnen. Många nattliga vägfarare och vandrare sägs ha sett huvudlösa kroppar irra omkring över vattnet, sökandes efter sitt avhuggna huvud.

För längesen var det en bonde som körde där vägen fram i Skuleskogen. Då stannade hästen, och det var alldeles omöjligt få den iväg. Då spände han ifrån hästen och då fick han se hemska ting. Där var alldeles fullt med kreatur och folk, alla huvudlösa. Då han nu spände för igen, gick det bra att komma iväg.
Många som rider genom området har fått ta omvägar kring vissa områden och hundägare vittnar om märkliga beteenden hos deras hundar.


I Skuleskogen finns bland annat Slåttdalsberget, som delas av den karakteristiska Slåttdalsskrevan – en av inspelningsplatserna till filmen Ronja Rövardotter den bergsskrevan som rövarna rider igenom.

/Markus

2 kommentarer:

  1. Mer om Ångermanland tack :-)

    SvaraRadera
  2. Det är inte slåtterdalsskrevan de rider igenom i Ronja utan kungsklyftan i Fjällbacka

    SvaraRadera