Leta i den här bloggen

måndag 2 juni 2014

Blackbeard's Ghost

Den ondsinte piraten Blackbeard, vars riktiga namn var Edward Teach, var en lång man med ett mycket långt svart skägg som täckte större delen av hans ansikte och räckte ner till midjehöjd. Han band skägget i flätor prydda med svarta band. Han bar en bantlär över axlarna med tre pistoler och ibland hade han även två långsamt brinnande kanonstubiner hängandes i hatten vilket gjorde att hans ansikte omgavs av svart rök. Ibland skulle han sätta eld på sin rom med hjälp av krut, och han skulle dricka det, lågor och allt. Många trodde att han var djävulen inkarnerad.

Under tjugosju månaders tid terroriserade Blackbeard Atlantens och Karibiens sjöfarare genom att smyga sig på dessa, stjäla deras last och döda de som motsatte sig honom. Ofta gick han till attack i gryningen eller i skymningen när sikten var som sämst. Han skulle då hissa falska flagg för att få offren att tro att de var från ett land som var vänligt till nationalitet skeppet han attackerade, och sedan hissa piratflaggan i sista stund. När fångarna kapitulerade villigt, skonade han dem. När de inte gjorde det kunde det gå mycket illa. En man vägrade att ge upp en diamantring vilken Blackbeard avlägsnade från dennes finger med sin värja, ringen tillsammans med fingret. En gång blockerade Blackbeard Charleston, South Carolina med sina fartyg och tog då många rika medborgare som gisslan tills stadsborna betalade lösensumma. Senare gick Blackbeards fartyg körde ett av hans fartyg - the Queen Anne's Revenge - på grund. Vissa säger att han gjorde det med flit för att han ville bryta upp piratflottan och stjäla bytet för sig själv.

I november 1718 drog Blackbeard sig tillbaka till sitt favoritgömställe - kallat Teach Hole - på Ocracoke Island, North Carolina. Där var han värd vid en vild piratfest med dricka, dans och stora eldar. Festen varade i flera dagar, och flera som bodde i North Carolina sände bud till guvernör Alexander Spotswood i Virginia. Guvernör Spotswood såg då till att skicka två fartyg under befäl av löjtnant Robert Maynard av den kungliga marinen att stiga i land på Ocracoke och fånga piraten.

Så den 21 november 1718 möttes Maynard och Blackbeard i en fruktansvärd kamp. Ett av Maynards skepp var mellan Blackbeard och hans frihet. Svartskägg seglade sitt skepp - Adventure - in mot land. Det såg ut som piraten skulle krascha sitt skepp, men i sista sekund lättade fartyget genom en smal kanal. En av de förföljande marinens fartyg gick på grund på en sandbank när de försökte ge sig på Adventure. Svartskägg avfyrade sina kanoner på det återstående fartyget och många av Maynards män dödades. Maynard beordrade sina mannar under däck i skydd av krutrök, i hopp om att lura piraterna att tro att de hade vunnit. När piraterna gick ombord på fartyget så anföll Maynard och hans män piraterna.

I stort underläge gick Blackbeard och hans män till attack. Svartskägg och Maynard möttes ansikte mot ansikte. De båda sköt på varandra. Blackbeards skott missade Maynard, men Maynard kula träffade piraten. Svartskägg svängde sin värja och lyckades  hugga av Maynard svärdklinga nära fästet. När som Blackbeard var beredd att leverera dödsstöten, svingade en av Maynards män sin värja och högg halsen av bakifrån på piraten. Blackbeard hann ändå att svinga sin värja men missade för att bara ta bort lite av huden på Maynards knogar. Rasande kämpade den huvudlöse Blackbeard (!) på medan blodet sprutade från hans hals. Maynard och hans män gav sig kvick på piraten. Det tog sammanlagt fem skott och ett tjugotal hugg innan Blackbeard föll mot sin död.
Maynard verkade tro att det enda sättet att se till att Blackbeard verkligen var död var att se till att hans huvud var långt borta från piratens kropp. De hängde huvudet från bogsprötet och kastade piratens kropp överbord. När kroppen slog i vattnet så skrek huvudet hängande från bogsprötet : "Come on Edward" varpå den huvudlösa kroppen simmade tre varv runt skeppet innan den sedan sjönk till havets botten.

Från den dagen har Blackbeards spöke hemsökt Teach Hole, ständigt sökande efter sitt försvunna huvud. Ibland flyter huvudlös spöke på ytan av vattnet eller simmar omkring runt Teach Hole, glödande precis under vattnet. Ibland ser folk ett konstig ljus som kommer från stranden på sidan av Ocracoke Island och då vet man att det är "Teach's light". På natten då spökljuset visas, om vinden blåser inåt land, kan man fortfarande höra Svartskäggs spöke trampa omkring rytandes: 'Where's my head?

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar