Leta i den här bloggen

tisdag 24 juni 2014

Alfred "Alferd" Packer - Kannibalen från Colorado

In the Colorado Rockies
Where the snow is deep and cold
And a man afoot can starve to death
Unless he's brave and bold

Oh Alfred Packer
You'll surely go to hell
While all the others starved to death
You dined a bit too well

— från The Ballad of Alfred Packer

Alfred G. "Alferd" Packer (January 21, 1842 – April 23, 1907) var en amerikansk guldgrävare som är en av två dömda för kannibalism i USA. Först åtalades han för mord men dömdes till 40 års fängelse för dråp.

I november 1873 deltog Packer i en grupp på 21 män som lämnade Provo, Utah, på väg till Colorado för att leta guld. Gruppen män varnades om de farliga vintervädren och rekomenderades att skjuta upp expeditionen till våren.

Flera av gruppens medlemmar lydde rådet, men Packer och fem andra ignorerade varningarna och begav sig mot Colorado den 9 februari. Förutom Packer bestod gruppen Shannon Wilson Bell, James Humphrey, Frank "Reddy" Miller, George "California" Noon, och Israel Swan.

Gruppen gick vilse i de snötäckta Klippiga bergen och snart tog matförrådet slut. Enligt Packer själv så hävdade han att han gick för att leta vägar ut ur bergen och när han sedan kom tillbaka fann han Shannon Bell i full fart med att tillaga människokött. När Bell rusade mot honom med en yxa, sköt Packer honom. Packer hävdade Bell hade blivit galen och mördade de andra.

Den 16 april 1874 kom Packer till Los Pinos Indian Agency nära Gunnison. Han tillbringade en tid i en saloon i Saguache, Colorado, där han träffade flera av de som inte följde med till Klippiga bergen. Packer hävdade att han handlat i självförsvar, men hans berättelse blev inte trodd.

I själva verket var det Alferd som sköt ihjäl gruppmedlemmarna på natten när de sov och tog sedan deras värdesaker vilket var en hel del, men vad han nu behövde var något att äta. Han bestämde sig för att äta av de döda gruppmedlemmarna. Han skar bitar ifrån männen och frös sedan ner köttet i snön innan han packade ner det i ryggsäcken som proviant på vägen.

Konstigt, tyckte man, att när han kom till Los Pinos Indian Agency, hade han flera plånböcker i sin ägo som han rullar av pengar, och även om han bekände att ha gått mer än en dag utan mat, bad han inte om något att äta. Han ville bara ha lite whisky. Han nämnde att han hade skadat sitt ben och hade halkat efter, så han var inte säker på var de andra från hans grupp var.

Men någon i gruppen hade inte synts till. Människorna som lyssnade till hans berättelser på saloonen trodde att han hade tagit de döda männens ägodelar. Senare hade man, längs leden hittat kött, som visade sig vara människokött. Packer berättelser började låta allt mer som rena lögner. Från allt att döma hade han dödat de andra, överlevde av deras kött, och berikat sig själv med deras tillgångar.

Alferd dömdes först till döden men straffet omvandlas senare till 40 års fängelse. Han dog 23 april 1907 och är begravd i Littleton i Colorado.

1990 gjorde countrymusikern C.W. McCall (känd för "Convoy") spelade in en låt på sitt album The Real McCall, "Coming Back for More", vilken återupplivade legenden och berättar om hur Packers spöke än idag hemsöker Lake City.I ett avsnitt av Celebrity Ghost Stories, berättar skådespelerskan Diane Neal om en händelse i Littleton, Colorado 1987 då hon var 11 år gammal. En dag i skolan fick de lära sig om Alferd Packer på en historielektion. Efter skolan gick hon tillsammans med två skolkamrater till kyrkogården i Littleton där Packer är begravd och började dansa hånfullt på hans grav. Kort därefter kände flickorna en skrämmande närvaro och de sprang från kyrkogården. Neal berättar att Packers spöke besökte henne senare på natten för att skrämma henne halft från vettet. Hennes två vänner hade liknande erfarenheter. Senare använde flickorna ett Ouija Board för att kalla Packer med obehagliga resultat.

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar