Leta i den här bloggen

måndag 23 december 2013

Poveglia - En ökänd ö i Italien

En intressant grej dök upp i loggen på Facebook, en bild med text som en kompis taggade mig i pga mitt spöklika intresse:


Såklart blev jag nyfiken, vad var detta för "spök-ö"? Detta googlade jag snart reda på med söket "haunted island italy" där de allra flesta träffarna handlade om Poveglia, vilket är en liten ö som ligger mellan Venedig och Lido i norra Italien. Öns ökända historia började åren 541–542 då den Justinianska pesten härjade. Romarna löste rpoblemet med att separera de sjuka från de friska genom att placera alla pestsmittade på Poveglia där de levde ut de sista av sina eländiga liv tillsammans.

När böldpesten härjade i Europa, många århundraden senare så använde man, återigen vid flera tillfällen genom åren, ön för samma ändamål. Man skickade alla som hade symptom som liknade pesten till ön. De grävde stora gropar på ön där de slängde och brände de avlidna. Drygt 160000 ska ha sett sin sista tid där.

Ända in på 1900-talet använda man ön som karantänplats, men 1922 upphörde detta då man anlade ett mentalsjukhus vilket kom att vara i drifr fram till 1968 då ön helt övergavs. Idag ägs Poveglia av den italienska staten och att det är förbjudet att besöka ön är inte sant. Faktum är att det är lätt att besöka ön för "spökjäga" och att fotogradera m.m. Man kan ta sig dit på ca 10 minuter men det sägs att det kan vara ganska dyrt, men långt ifrån omöjligt.

En legend om mentalsjukhuset är om en ondsint läkare som ska ha torterat, slaktat, och som även åt många av patienterna. Läkaren bestämde sig för att ta sitt liv genom att hoppa från klocktornet. Dock överlevde han fallet men det sägs att han istället blev strypt av en dimma som kom upp från marken. Man tror att denna dimma var alla de patienter som han hade dödat.

På grund av öns turbulenta historia har den varit med på det paranormala reality-shows som Ghost Adventures and Scariest Places on Earth
Här nedan har ni hela episoden från tv-serien Scariest Places on Earth.

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar