Leta i den här bloggen

söndag 17 november 2013

Jack the Ripper

Enligt populärkulturen så är det ungefär så här de flesta ser
honom, i hög hatt och lång svart kappa bärande på något
som liknar en läkarväska. Men enligt flera vittnen så ska
vara en mansperson klädd i skärmmössa och sjömansrock.
Jag har tidigare pratat om en del hemsökelser kopplade till seriemördare som till exempel Madame Delphine Lalaurie och Herbert Baumeister, men det finns en som förmodligen är Världens mest kända seriemördare - Jack the Ripper! De allra flesta har nog hört talas om Jack the Ripper, eller Jack uppskäraren som är den svenska översättningen, men för er som inte vet vem detta var så ska jag nu berätta för er.

Jack uppskäraren är nog inte bara världens mest kända mördare då historien om honom är en av de mest berömda kriminalgåtorna då man efter över 100 år inte vet vem den skyldige var. Mellan fredagen den 31 augusti och fredagen den 9 november 1888 mördades fem prostituerade kvinnor på det mest fruktansvärda sätt. Morden utfördes kallblodigt på platser där det fanns folk alldeles i närheten. Tillvägagångssättet var att skära av strupen mycket djupt och sedan skända kropparna genom att öppna buken och skära ut inre organ. Vissa delar hade bortförts från mordplatsen - i två av fallen var livmodern borttagen tillsammans med en del andra organ. Sättet att skända kropparna på har gett upphov till teorin att “Uppskäraren” hade kunskaper i anatomi. Det förekommer även teorier om att offren först hade strypts eller kvävts eftersom offren förefaller att ha överrumplats och ganska lite blod fanns på mordplatsen.
Buck´s Row 1888

Omkring 03.40 fredagen den 31 augusti 1888 hittades den 42-åriga Mary Ann Nichols död i Buck's Row (heter idag Durward Street), Whitechapel. Hennes hals hade blivit avskuren och ryggen hade djupa huggsår samt nedre delen av buken var kraftigt uppskuren. 
Hanbury Street 29
Det sägs att personer som har vandrat på Durward Street nattetid har sett en självlysande kvinna liggandes i rännstenen, just på den plats där Mary Ann Nichols kropp upptäcktes.

Det dröjde inte länge innan nästa mord. Den 8 september 1888 omkring klockan 06.00 hittades den 47-åriga prostituerade Annie Chapman död på en bakgård till ett hyreshus i Hanbury Street 29, Spitalfields. Hon hade mördats på liknande sätt som Mary Ann Nichols om än mer uppskuren...
Det sades att hon hemsökte det område där hon mördades, många människor berättade att de hade hört skrämmande skrik och jämmer och den förvridna uppenbarelsen av Annie Chapman med sitt nästan avlägsnade huvud vilande på axeln... Idag finns inte 29 Hanbury Street kvar har sedan rivits och nya byggnader har tillkommit.

Det tredje offret var 44-åriga Elizabeth Stride som, vad många säkert inte vet, svenska, född Gustafsdotter, född 27 november 1843 i Torslanda, där hon växte upp i Stora Tumlehed på ön Hisingen, utanför Göteborg. Elizabeths kropp hittades 01.00 lokal tid den 30 september 1888 i Dutfield's Yard vid Berner Street i Whitechapel. Hennes hals hade blivit avskuren men inga andra spår av hugg hade hittats på kroppen, man tror att detta berodde på att gärningsmannen blev avbruten när en häst med vagn passerade.
Det sägs att man, under flera månaders tid, kunde höra Elizabeths skrik från platsen där hon mördats.

En del tvekade i frågan huruvida Stride verkligen var Jack the Rippers offer eller inte. Troligt är att när gärningsmannen inte hade lyckats med sin mordritual blev han tvungen att hitta ett nytt offer. Senare (inom en timma) mördades ännu en kvinna i närheten, på det mörka lilla torget Mitre Square. Detta fjärde offer var 46-åriga Catherine Eddowes som liksom iksom hos de två första offren hade fått halsen avskuren och delar av kroppen öppnad. Nerifrån och upp...
I efterhand har flera personer berättat att de om nätterna har sett Cathrine Eddows spöke irra omkring på Mitre Square, en plats som man idag lokalt kallar "Ripper's Corner".

Mary Kellys bostad på No. 13, Miller's Court
Det sista kända mordet, som även kom att vara det mest ruskiga var mordet på Mary Jane Kelly, ibland kallad "Black Mary" då hon alltid bar svarta kläder. som var yngre än de andra offren, ca 25 år gammal. På morgonen den 9 november 1888 skickade Kellys hyresvärd John McCarthy sin assistent Thomas Bowyer för att samla in hyran. Kelly låg sex veckor efter med betalningen. Klockan 10.45 knackade Bowyer på hennes dörr men fick inget svar. Han tittade då igenom det trasiga fönstret och fick se att Kellys stympade lik låg på sängen. Bowyer meddelade omgående McCartney om det inträffade som i sin tur kontaktade polisen. 

Hennes kropp var kraftigt stympad. Bland annat var båda brösten avskurna i cirkulära snitt, armarna lemlästade, inälvorna uttagna och placerade vid olika delar runt kroppen och bukens samt lårens ytterskikt var kraftigt uppskurna. Ansiktet var oigenkännligt då näsa, kinder, ögonbryn och öron så gott som helt var bortskurna. Läkare tidsbestämde hennes död till cirka 12 timmar före undersökningen och det föreslogs att de omfattande stympningarna skulle ha tagit ungefär två timmar att utföra.

Trots att byggnaden sedan länge har rivits och området har byggts om så ha många människor har påstått sig ha sett en spöklik figur vandraomkring på platsen. När huset fortfarande stod kvar har en del personer berättat att de sett en blek kvinna i svarta kläder gå in i "mordhuset". Efter en stund kunde hon ses med titta ut genom fönstret från det rum där hon mördades.

Det finns en legend om en vålnad som sägs vara Jack the Rippers spöke. Om du står på Westminster Bridge den 31 december och tittar österut just när midnatt närmar sig sågs det att du ska kunna se uppenbarelsen av Världens mest gåtfulla brottslingar. Enligt en lokal tradition så sker detta då Big Ben slår sin första inringning av det nya året, då kommer en mystisk figur plötsligt att materialiseras på räcket och ses hoppa huvudstupa ner i Themsens iskalla vatten. Legenden hävdar att detta började den stund då Jack the Ripper, år 1888, begick sig genom att kasta sig i floden från denna plats, och att varje år sedan dess har dömts att upprepa detta i vanära om och om igen...

/Markus

1 kommentar:

  1. Åh, jack the ripper :) kan inte få nog av det fallet. Har läst flera böcker om det och passade även på att leta mej fram till alla mordplatserna för flera år sen under ett londonbesök.
    Spökerihistorierna var dock nya. Nästan så man måste pallra sej dit nåt nyår för att se om man får syn på jack! :D

    SvaraRadera