Leta i den här bloggen

måndag 25 november 2013

Haunted Strängnäs

En bloggläsare frågade om jag kände igen några hemsökta platser i Strängnäs kommun och jag då genast att googla... och googla... och googla... Jösses! Strängnäs tycks ha liknande problem som Gotlands kommun när det gäller spökplatser, de finns, men det är svårt att hitta information om dem. Det jag har lyckats hitta i Strängnäs kommun är två slott och en herrgård. Om någon känner till fler platser så får ni gärna höra av er!

Gripsholms slott


Omslutet av Mälarens vatten höjer sig Gripsholms
slottstorn över småstadsidyllen Mariefred.
I Mariefred hittar vi Gripsholms slott som är känt som Gustav Vasas slott vilket han grundade slottet 1537. Slottets mest berömda 1500-talsgemak är Hertig Karls kammare som är en av landets mest välbevarade interiörer från denna epok. Under stormaktstiden genomfördes betydande om- och tillbyggnader på uppdrag av drottning Hedvig Eleonora. Till sevärdheterna hör en av Europas mest välbevarade 1700-talsteatrar, som Gustav III lät inreda i ett av slottets runda renässanstorn. Gripsholms slott är också internationellt känt för sin stora porträttsamling med porträtt av betydande personer från Gustav Vasas dagar ända fram till vår egen tid.

En natt på 30-talet vaknade majorskan Nordenankar i ståthållarflygeln av att vredet till sängkammardörren gnisslade. Hon väckte sin man som var slottsförvaltaren, och de såg båda hur dörrhandtaget sakta rörde sig. Båda trodde att det var en inbrottstjuv det rörde sig om. Slottsförvaltaren beväpnade sig med sitt tjänstevapen och smög fram till dörren och öppnade den hastigt... Men det fanns ingen där. Ingen levande själ syntes till. Men nu rörde sig dörrvredet till nästa rum! Nordenankar lyste sig från rum till rum: samma fenomen, men någon naturlig förklaring fick man aldrig... Kanske var det slottets spöke Den grå damen som var i farten?

När jag söker information om detta spöke så återkommer påståendet att m
an tror att den grå damen tros vara Kristina av Holstein-Gottorp, Karl IX:s andra maka. Hon hade slottet som änkesäte efter Karls död 1611 och dog själv här på slottet 1625. En spökhistoria må kunna vara påhittad, men när historisk fakta är det så blir jag bara less. Karl IX och Kristina av Holstein-Gottorp levde och dog på Nyköpingshus och inte på Gripsholms slott. Kan hända att jag kommer att studera denna medeltida borg i Nyköping, men det blir ett senare projekt.

En blå jungfru har stundom skymtat i slottets nedervåning. Hennes klänning var lång och vacker och verkade renässans. En dag fann man precis en sån klänning i en kista, efter den dagen har hon inte synts till.

Konsthistorikern Gregor Paulsson (1889-1977) hade seminarier på slottet. På nätterna hade det hänt att han kunde vakna av en ljudligt dongande klockklang. Men någon klocka fanns inte i trakten, än mindre inne i huset.


Mälsåker


Mälsåkers gods ligger i Ytterselö socken på Selaön, 12 kilometer norr om Mariefred och ca 5,5 kilometer nordost om Stallarholmen. Godset har en slottspark vid Björkfjärden som är Mälarens största fjärd. Sommartid är slottet öppet för konserter och visningar.
Bilden är tagen i Kyrksalen sekelskiftet 1800-1900-talet. 
Spöket bär på bilden 1600-tals kläder.

Slottet byggdes på 1600-talet av friherre Gustav Soop, en av landets rikaste män, nära vän till Karl X. Han dog innan bygget var klart, hans dotter ärvde och gifte sig Wachtmeister, deras dotter ärvde och gifte sig von Fersen.

På 1900-talet var Gustaf Åkerhielm ägare av slottet och efter hans död 1921 stod slottet obebott fram till 1943 då det köptes av den norska exilregeringen i London. Under täckmanteln "polisutbildning" användes slottet till utbildning av tusentals norska infanterisoldater - mitt under pågående världskrig och trots att Sverige var neutralt.

Den 24 januari 1945 började det brinna i vindsvåningen. De gamla takstolarna brann upp och vindens tegelgolv störtade in och förstörde därmed Carlo Caroves praktfulla stucktak i översta våningens paradrum. Slottet stod sedan länge utan tak vilket gjorde att det tog stor skada. 1951 skänktes slottet till kungliga Vetenskapsakademien och sedan 1956 förvaltas det av Riksantikvarieämbetet.

Under 1990-talet utfördes en intensiv restaurering för att sätta slottet i stånd efter de vatten- och frostskador som slottet fick vid branden 1945. Restaureringsarbetena pågår fortfarande.


På slottet ska det finnas ett speciellt rum dit en hund en gång vägrade gå in. Det ska även finnas en blodfläck på en vägg som man flera gånger tvättat bort men att den ständigt återkommit. Inte så mycket spökerier kan man ju tycka, men detta kompenceras med ett spöke fångat på bild!

Ulvhälls herrgård


Herrgården är hotell med restaurang och konferensanläggning. Huvudbyggnaden är ett tvåvånings stenhus omgivet av en stor park vid Mälaren. Den byggdes 1790 av David af Sandeborgs dotter och hennes man Carl Johan Gyllenborg.
Ursprunget till Herrgården var några mindre gårdar vid Finninge och Larslunda som riksamiral Karlsson Gyllenhjelm lade under sig på 1600 talet. År 1609 blev Laurentius Paulinus Gothus biskop i Strängnäs och köpte då hela finninge by för att skapa sig ett säteri.

Jag har svårt att hitta information om spökerier på herrgården, men ni behöver inte gå tomhänta då det finns en intervju från Sveriges radio med en tjej som jobbar på herrgården.

Lyssna: Spökena på Ulhälls Herrgård

Som sagt, är det någon som vet om det finns fler spännande berättelser från Strängnäs så får ni gärna höra av er!

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar