Leta i den här bloggen

söndag 13 oktober 2013

The Haunted Mortuary

Jag har tidigare berättat om The Haunted Mansion i Disney Land, Kalifornien, som verkligen är hemsökt, och nu har jag hittat ännu en skräckattraktion som är hemsökt, nämligen The Haunted Mortuary (Det hemsökta bårhuset) i New Orleans. Detta är en väldigt populär attraktion, framförallt omkring Halloween då detta inte bara ska föreställa ett bårhus... Det har en gång varit ett bårhus!

Den massiva byggnaden på tre våningar uppfördes 1872 av Mary Slattery och hennes make John som tillsammans hade sex barn. Hennes avsikter var att bygga ett hem där hennes familj skulle komma att bo i generationer. Familjen delade bostade med vännerna Mr och Mrs John Kane. I oktober 1905 såldes huset till Mrs Marie Lafontear och William Klein som bodde där till den 15 maj 1923. Därefter köptes huset av PJ McMahon 1928 för att då använda huset som ett så kallat funeral home som kom att heta PJ McMahon and sons.

Funeral home brukar översättas till begravningsbyrå på svenska, men det är inte riktigt samma sak. Begravningsbyråer anlitas ofta av efterlevande till en nyligen avliden för att få hjälp med praktiska frågor kring dödsfallet, bla hur begravningsceremonin ska gå till och de erbjuder ofta hjälp med de juridiska aspekterna kring arv m.m. Detta görs även på ett funeral home, men skillnaden är att ett sådant kan sammanfattas som en begravningsbyrå och bårhus i en och samma byggnad, rätta mig gärna om jag har fel.

1959 inleddes ett stort byggprojekt, en hiss installerades, ett garage på baksidan anlades för diskret hantering av de döda, samt ytterligare visningsrum och kontor. Huset kom att få bekvämligheter som kom att likna de som kan ses på herrgårdar såsom röksalonger för herrar, rum och lägenheter med separata bad för de sörjande, hushållerska, en matsal med en anställd kock, schäslonger för damer i deras privata badrum. Syftet var att efterlikna de bekvämligheter som kunde hittas i ett finare hem. Huset kom att bli ett av de vackraste bostäderna i New Orleans.

PJ McMahon and sons stod för allt som en begravningsbyrå kunde stå för, det fanns en obduktionssal, ett balsameringsrum, ett krematorium, kylförvaring för de döda, kistlager, kistförsäljning och blomförsäljning. Fastigheten hade utformats för att förutse och ta hand om varje aspekt av begravningen Företaget kom att bli väldigt framgångsrika och tog hans om uppskattningsvis 20 000 begravningar. Den 29 april 1985 gick PJ McMahon amd sons samman med the Security Industrial Funeral Home Corporation. Efter detta kom byggnaden att gå från ägare till ägare ett par gånger under årens lopp. Den 23 mars 2004 tog EHN2 Holdings, även känd som Neil Corporation över byggnaden. 

Neil Corp’s mål var att vända byggnaden till ett Day Spa Academy, dvs en spaskola. Pga husets dåliga skick så totalrenoverades det. Nästan allt togs bort. Det som lämnades var kvar var trälister, dörrar och trappor. I denna process avled Neil Corp’s VD och företagets styrelse beslutade sig för att avbryta projektet.


Under tre år stod huset tomt. 2005 svepte orkanen Katrina 2005 in över New Orleans, dock klarade sig byggnaden då den är belägen på en höjd. I juli 2007 kom Jeff Borne, ägare av PSX Audio/Video Technologies att köpa huset för att skapa den skräckattraktionen som den är idag.

De många själar som passerade PJ McMahon and Sons begravningsbyrå kom kanske aldrig att lämna huset. En kvinna i vitt har setts på den översta våningen gråtandes över sin sedan länge döda make. En lång välklädd man sägs dyka upp när någon uttrycker sig respektlöst mot de döda. Två bråkiga och busiga spökbarn, en pojke och en flicka, är kända för att spela besökarna ett och annat spratt. Uppenbarelsen av en tidigare obducent ses ofta i källaren där han fortsätter sitt blodiga arbete bortom graven. I övrigt sägs det att man kan höra fotsteg och viskningar, se möbler flyttas på egen hand samt en del poltergeistaktivitet.

/Markus

2 kommentarer:

 1. Googlade "spökfoton" och kom till denna bloggen och fastnade direkt! Väldigt spännande läsning då jag själv är väldigt intresserad av spöken o upplevt några spökerier :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä men tackar! :)
   Ja, jag har själv varit intresserad av sådant sedan jag var liten, har inte upplevt så mycket dock.

   Radera