Leta i den här bloggen

måndag 21 oktober 2013

Häringe slott

Gustav Horn 1592-1657

Häringe är ett slott i Haninge kommun på Södertörn i Södermanland. Slottet och ägorna har haft många ägare och det sägs att alla ägare har haft mer eller mindre storhetsvansinne, näst intill obegränsade resurser, enorma utgifter och en förkärlek för dekadens, skandaler, glamour och väldigt många fester.

Gustav Vasa ansåg sig har rätt till Häringe och lät 1525 uppföra ett varv samt lade örlogsflottans bas här (svenska flottan). Greve Gustav Horn ersatte 1657 träslottet med den stenbyggnad som står där idag.

På 1930-talet renoverades och moderniserades slottet av tändsticksmiljonären Torsten Kreuger som lät installera kylskåp, bygga Sveriges första utomhuspool av olympiska mått (med en rutschkana från andra våningen), konstruera en bowlingbana och gräva en underjordisk tunnel mellan en av flyglarna och huvudbyggnaden. När Torsten senare åtalades för förskingring sålde han slottet till en bekant Axel Wenner-Gren, grundaren av Electrolux, i tron om att han så småningom skulle kunna köpa tillbaka det. Axel gav slottet till sin fru Marguerite med orden "Häringe is yours, baby!", utan en tanke på att någonsin ge tillbaka det till Kreuger.

Marguerite och Axel Wenner-Gren
Paret Wenner-Gren fyllde Häringe med antika möbler, silverföremål, dyrbara vapen och exklusiva mattor. Slottsparken utsmyckades med statyer från Peru och Irland samt de nordiska gudarna avbilade i sandsten. Efter Axels död tömdes slottet på allt av värde så när delikatessföretagaren och kräftimportören Olle Hartwig därefter köpte slottet var det praktiskt taget tomt. Men genom ett idogt spårningsarbete kunde Olle och hans fru återställa slottet i sin forna glans, med gobelänger, tavlor och mycket annat som man ser där än idag.

Sedan 1999 ägs slottet av familjen Ljungberg och drivs fortsättningsvis som hotell -och konferensverksamhet där de erbjuder på allehanda lyx såsom utomhuspool, restaurang/bar, biljard, tennisbana och mycket mer.

Några medier besökte slottet för att försöka ta reda på vilka som är Häringes slottsspöken. Först hade de varit nere i Gyllene matsalen där temperaturen brukar sjunka och där man kan höra knackningar i väggarna. I fönstret hänger en glaskula och börjar den pendla eller snurra så brukar det tyda på att det befinner sig spökena där.

Medierna rådde personalen att sätta upp en spegel och ett porträtt på någon som har någon anknytning till rummet. Detta gjordes efter deras besök och sedan dess har det varit lugnare på slottet. Efter att ha varit i Gyllene matsalen fortsatte de sedan till Övre Gotiska rummet. En av medierna, en kvinna, satte sig i fåtöljen men reste sig lika hastigt och bad om ursäkt. Hon var helt säker på att hon hade satt sig i knäet på någon. När hon sedan vände sig om, fanns det ingen där.
Marguerite Wenner-Gren i sin
röda sammetsmorgonrock
De rum som finns i sjöflygeln är döpta efter de kvinnor som någon gång har bott på slottet. Alla är inredda olika. Men en som sticker ut lite mer än de andra är Greta Garbos rum. Hon var inte så förtjust i hörn, därför finns det inga i detta sovrum. Rummet är istället ovalt.

Ett annat rum är Josephine Bakers rum. Det finns en spökhistoria till detta rum, dock inte om Josephine Baker. Gustav Horn lämnade sin fru och två barn på slottet när han skulle ut i krig. Hans fru dog i pesten och då skulle deras faster Ebba Leijonhufvud ta hand om barnen. Hon var emellertid inte så bra på att ta hand om dem. Sonen Axel frös ihjäl. När han dog förstod han inte att han skulle gå vidare till andra sidan. Därför har flera gäster sagt att de inte har sovit bra för att det har känts som att ett kallt barn krypigt upp i sängen och lagt sig.

Även Marguerite Wenner-Gren går igen på sitt älskade Häringe slott. Under stenen på kullen framför slottet har hon och Axel sin sista vila. Men det är inte alltid hon ligger där och vilar. Hon har fullt sjå med att sköta om slottet. Hon vattnar blommor, fixar och dukar samt ser till att allt är snyggt och prydligt. Hon tycker inte om när det är stökigt eller när det varit mycket gäster under en lång period, då sveper hon fram genom slottet som en iskall vind. Om hon däremot tycker att personalen på slottet sköter sig på rätt sätt visar hon sig då och då i sin vackra röda sammetsmorgonrock med guldtrådsbrodyr.

/Markus

4 kommentarer:

  1. GUUUUD vilken rolig blogg :) /Thess

    SvaraRadera
  2. Vill bara påpeka att Gustaf Horn inte lämnade sin hustru och barn på Häringe. Hela familjen följde med Gustaf Horn ut i fält där hustrun/modern dog i sjukdom (pest?) i Stettin. Barnen skickades till Wolgast där senare Axel dog i späd ålder. Det finns inga belägg för att deras faster Ebba Leionhufvud skall ha misskött barnen.

    SvaraRadera
  3. min katt är jätte gulig

    SvaraRadera