Leta i den här bloggen

tisdag 3 september 2013

The General Wayne Inn

På 625 Montgomery Ave i Merion, Pennsylvania, USA finns ett gammalt värdshus som heter The General Wayne Inn. Huset byggdes 1704 och har gått under flera olika namn men har sitt nuvarande namn sedan 1793 för att hedra General "Mad" Anthony Wayne som en gång besökte värdshuset.

Värdshuset är känt för att vara arbetsplats för Edgar Allan Poe när han skrev sitt klassiska ver The Raven. Vid ett tillfälle 1843 ristade han in sina initialer i en av fönsterbänkarna.


Men mest av allt så är byggnaden känd för sina spökerier. Legenderna om dessa börjar vid det amerikanska frihetskriget 1775–1783 när hessiska soldater ockuperade byggnaden för en kort tid. Hessiska soldater var legosoldater från Tyskland som anlitades av engelska kronan att hjälpa till i kampen mot den kontinentala armén i vilken den moderna amerikanska armén har sina rötter. Vad de hessiska soldaterna inte kände till var att General Wayne Inn hade en hemlig tunnel som byggdes av amerikanarna, i fall de behövde en snabb flykt. Den hemliga tunneln ledde från källaren till ett närliggande fält.

Revolutionära soldater använde tunneln för att smyga in i värdshuset. En hessisk soldat sändes ner i källaren för att hämta vin för att fira sina framgångar i kriget. Soldaten kom aldrig tillbaka till festligheterna då kolonisterna dödade honom. De släpade sedan hans kropp in i den hemliga tunneln där de begravde honom.

Hessiska soldater

Under många år användes General Wayne Inn som vallokal. På valdagen 1848 gick en kvinna ner till källaren för att samla fler röster. När hon återvände, sade hon till sin handledare att hon hade sett en soldat i en grön kappa, samma typ av kappa som de hessiska soldaterna bar under frihetskriget.

Apropå hessiska soldater så är den huvudlöse ryttaren i Washington Irvings klassiker The Legend of Sleepy Hollow är spöket av en hessisk soldat som hade fått sitt huvud avskjutet av en kanonkula under en strid under det amerikanska frihetskriget, och som spöke rider ut till platsen för slaget i nattliga jakten på sitt huvud.

Hundratals konstiga händelser har inträffat undet 1970 och 80-talet. En vaktmästare berättade hur en obemannad låst bil plötsligt startade trots att inga nycklar satt i. Dörrar brukade öppnas, glas gick sönder, handdukar kastades, bord och stolar flyttades av sig själva, fotsteg hördes och många kvinnor som sitter i baren har känt hur någon blåser dem i nacken.

Alice Gormley, en anställd på General Wayne Inn är en av de som har fått höra spöket. Hon gick genom lobbyn strax innan öppnandet när hon hörde en man säga, "Alice, Alice." Hon tittade mot rösten och fick då se en soldat stå på trappan som ledde till övervåningen. Enligt Alice så verkade soldaten häpen att Alice tittade på honom. När Alice frågade, "Kan jag hjälpa dig?" försvann spöket.

Dave Rogers, en före detta hovmästare hävdar att han, för bara en sekund, såg ett avhugget huvud i köket när han gjorde en rutinkontroll av köket en kväll 1972. Här är hans berättelse:

"... När jag var på väg ut genom en av nödutgångarna så tittade jag upp på brödvärmaren så fick jag, för brådels sekund, se ett huvud ovan på brödvärmaren. Huvudet hade en mycket rökig färg, som om det var en projektion på en skärm eller något. Jag såg det bara för en sekund, men jag kommer aldrig att glömma det. Det hade en mycket smärtsam uttryck.Håret var tunnt, svart och bakåtkammat. Hans öron stack ut lite. Han hade pennatunna ögonbryn och pennatunn mustasch. Men ingen hals eller något, bara ett huvud. Det är allt jag såg... Han bara var där och tittade på mig. "

Nyligen har General Wayne Inn köpts av judiska Chabad och har omvandlats till en synagoga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar