Leta i den här bloggen

tisdag 24 september 2013

New London Ledge Light

"Rock of slow torture. Ernie's domain. Hell on earth – may New London Ledge’s light shine on forever because I’m through. I will watch it from afar while drinking a brew." 
/Okänd författare, ur kustbevakningspersonalens loggbok natten innan New London Ledge Light automatiserades 1987.Långe Jan på Ölands södra udde.
En fyr är en anläggning för att sprida ljus eller andra signaler för sjöfarten för varning vid grund eller dess kontroll av position. Förr sköttes fyrarna av en fyrvaktare som med eller utan familj, ofta bodde på tjänstgöringsstationen, antingen i en närliggande byggnad eller i själva fyrtornet. Numera är de flesta fyrarna automatiserade, vilket har gjort att dagens fyrar inte har någon fast personal och att yrket fyrvaktare ej längre existerar, åtminstone inte i Sverige.

På floden Thames River i Connecticut, USA finns en fyr, New London Ledge Lighthouse, byggd 1909. De flesta av oss har
nog en bild av att de flesta fyrarna ser ut ungefär som Långe Jan som ni ser på bilden ovan, men med sin fyrkantiga röda tegelfasad och tjusigt mansardtak vilket är en typ av tak som ofta kan ses på finare byggnader, så är denna fyr en av de mest slående och ovanliga i USA vad gällande utseende. Anledningen var att det fina folket som hade vy över vattnet ville se något som passade ihop med deras egna stora och historiska hem, därav fyrens koloniala och franska influenser.

Förenta staterna kustbevakning tog över fyren 1939 och 1987 automatiserades den. 1990 hamnade fyren i det nationella registret över historiska platser i USA.

Fyren är känd för att vara hemsökt av en tidig fyrvaktare som tilldelats smeknamnet "Ernie". Kustbevakningen som tjänstgjorde innan fyren blev automatiserad rapporterade oförklarliga kanckningar om nätterna, dörrar som öppnas och stängs flera gånger, tv som slår på och av med jämna mellanrum samt lakan som oförklarligt dras av från sängar.

Det sägs att "Ernie" gick en tragisk död till mötes. En kväll, efter ett n bittert gräl med sin käresta, så återvände han till fyren och beslutade att ta sitt liv. Ingen vet säkert när detta ägde rum eller hur det gick till, men det sägs att han tog en fiskekniv och skar halsen av sig. Hans kropp föll ner i havet och återfanns aldrig.

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar