Leta i den här bloggen

söndag 22 september 2013

Gettysburg


I år är det 150 år sedan som Nords och Syds arméer drabbade samman vid Gettysburg.
Under det amerikanska inbördeskriget utkämpades den 1‒3 juli 1863 blodiga strider i och kring Gettysburg, en sömnig småstad och vägknut i Pennsylvania. Förlusterna var omfattande på båda sidor. Nordstaterna räknade drygt 23 000 döda, saknade eller skadade. Siffrorna var likartade för sydstatsarmén. 

Slaget vid Gettysburg var ett av de blodigaste i USA:s historia och staden sägs vara en av de mest hemsökta. Flera personer har berättat att de sett soldater, hört ljudet av strid samt spelat in röster på EVP och även på film. Man sägs kunna höra skrik och stönanden, ljudet av vapen och kanoner. En av de mest övertygande filminspelningarna gjorde Tom Underwood vid Triangular Field 2001:


Mary Virginia Wade, mer känd som Jennie Wade, var den enda civila som
dödades vid slaget.  Det var den 3 Juli 1863 och hon höll på att baka bröd till soldaterna tillsammans med sin mor. Hon träffades av en kula som gick genom två trädörrar för att sedan döda henne omedelbart. Jennie Wade blev bara 20 år gammal. Huset ser idag ut på samma sätt som det gjorde för 150 år sedan. Huset, som kallas "Jennie Wade´s House" var i själva verket residens för Jennie syster, Georgia McClellan.

Många tror att huset där Jennie Wade dödades är hemsökt. Besökare är ibland överväldigade av känslor i rummet där hon dog, medan andra tycker sig känna doften av nybakt bröd. Kanske de starkaste känslorna i huset kommer i källaren - det är där Jennie kropp förvarades medan familjen väntade ut den tredje dagen av striden.


Barnhemmet i Gettysburg - Som ett resultat av striderna så fanns det behov av hus, kläder, utbildning och omsorg för alla tusentals föräldralösa barn . Barnhemmet öppnades officiellt den 20 november 1866 med tjugotvå barn , tolv pojkar och tio flickor. Vid 1868 fanns det sextio föräldralösa och 1869 var huset överfullt.

1870 fick barnhemmet en ny föreståndarinna vid namn Rosa J. Carmichael. Hon beskrevs som "få jämlikar och mest flitiga och trogna arbetare." De närmaste åren visade sig vara katastrofala för barnen och det uppdagades att Carmichael inte var särskilt snäll mot barnen. Den 11 juni 1876 greps Mrs Carmichael för bland annat barnmisshandel. Hon åtalades på tre punkter för grov misshandel. Hon befanns skyldig på en av punkterna och bötfälldes $ 20,00 plus rättegångskostnader.

Idag är barnhemmet ett krigsmuseum
Skandalen spreds över de kommande månaderna och vid ett tillfälle dök en härjad sextonårig pojke upp i en av de närliggande byarna. Han saknade en del av sin vänstra arm. Han berättade att han kom från det ökända barnhemmet. Hans kläder var extremt smutsiga och han hade inga skor. Han berättade om sin syster Lizzie och en annan flickasom hette Bella Hunter som båda var 17, som tvingades bära pojkkläder som straff. Bella gjordes för att göra de mest simpla arbetet och när hennes uppgifter hade gjorts, blev hon inlåst i sitt rum.

Hon hade en elak medhjälpare, en ung man på 19 år vars uppgift var att slå och sparka de små barnen till glädje och godkännande av husmor.

Det fanns också rapporter om en trång liten "ängelsehåla" i källaren med bojor som används på barn .

Denna kontrovers tillsammans med anklagelser om misskötsel och bedrägeri ledde tillslut att barnhemmet stängdes och såldes sommaren 1878. The Homestead Fastigheten såldes till en sheriff försäljning under sommaren 1878.

Det har förekommit rapporter om barnröster och en hotfull manlig röst och även uppenbarelser av barn.

The Herr Tavern byggdes 1815, men under striden användes som sjukhuset för
krigsskadade soldater. Vanligt var det med amputationer där man efter att ha avlägsnat armar och ben kastade ut dessa genom fönstret. Det fanns mycket lite tillgång till smärtstillande och man hade inte kunskap om  sterilisering av instrument. Sjukvårdspersonalen använde sina bara händer för att plocka ut kulor och annat för att sedan torka bort blod från sina händer på sina kläder. Lukten av blod, död och förruttnelse genomsyrade byggnaden.

Det finns de idag som tror att det lidande som de döende var så stor att denna ångestfyllda energi fortfarande finns kvar i byggnaden. Både personal och gäster har berättat att de hört viskar, röster som kallar på personalen via namn, kalla fläckar, glas och bestick flyger bort från bord, datorer som börjat skriva rappakalja på egen hand, lampor som går av eller på, oförklarliga kraschar i köket, knackningar och ljudet av stövlar...

Det finns betydligt mer hemsökta platser i Gettysburg som anses vara en av de mest hemsökta platserna i USA.

/Markus

Här har ni ett avsnitt av tv-serien Ghost Adventures där grabbarna besöker Gettysburg:
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar