Leta i den här bloggen

lördag 31 augusti 2013

Spökliftare

I förra inlägget berättade jag om spöklifterskan the Lady of White Rock Lake och nämnde då även Resurrection Mary. När jag sedan sökte vidare så fann jag att det fullkomligt vimlar av spökliftare, inte bara i USA utan över hela Världen!

En spökliftare är ett fenomen där människor med fordon plockar upp en liftare som sedan mystiskt försvinner, oftast då fordonet fortfarande är i rörelse. Spökliftare har rapporterats i århundraden och man kan hitta fenomenet överallt i världen, i många olika varianter.

En annan variation finns då liftaren går av, precis som en vanlig liftare, och lämnar ett objekt, eller lånar någon form av klädsel mot kylan (även om vädret är väldigt varmt). Spökliftaren kan också lämna information som uppmanar föraren att återigen ta kontakt med liftaren.

I sådana händelser, då ett klädesplagg lånas av liftaren, är den oftast hittad på en gravsten i den närvarande kyrkogården. Ibland kan den intresserade föraren ta kontakt med familjen till den döde, och att liftaren stämmer in i beskrivningen på den döde och att mötet ägde rum på årsdagen då den döde dog.

Den mest kända spökliftaren i USA är nog Resurrection Mary i Chicago. Det berättas att Mary hade tillbringat kvällen med en pojkvän på danspalatset Oh Henry Ballroom (heter idag Willowbrook Ballroom). Vid något tillfälle började paret att gräla och Mary stormade ut. Trots att det var en kall vinternatt, men hon kände att hon hellre skulle genomlida en kall promenad hem än spendera en minut med sin pojkvän.
Hon lämnade platsen och hon hade inte kommit långt förrän hon blev påkörd. Den ryggradslösa personen som körde bilen flydde från platsen och lämnade Mary att dö. Mary som älskade att dansa begravdes på Resurrection Cemetery, klädd i en vacker vit dansklänning och matchande dansskor.

Sedan 1930-talet har flera män som kört nordost längs Archer Avenue mellan Oh Henry Ballrom och Resurrection Cemetery som berättat att de plockat upp en ung kvinnlig liftare. Denna unga kvinna är klädd i en vit festklänning, en tunn sjal, dansskor samt en liten handväska och det sägs att hon har ljust blont hår och blåa ögon. Hon är väldigt tystlåten och när föraren närmar sig Resurrection Cemetery, ber den unga kvinnan att bli avsläppt varpå hon försvinner in på kyrkogården...

Likt den svenska legenderna om De dödas julotta där berättelsen handlar om olika huvudpersoner (som har funnits) och utspelar sig på en rad olika platser i Sverige så är legenderna om spöklifterskor i många fall exakt lika, som exempelvis spöklifterskan på Jamestown Road i North Carolina. Även denna legend handlar om en ung kvinna i en vit festklänning som kan ses lifta under dimma kvällar. Många personer har sedan 1930-talet berättat om hur de stannat för att plocka upp kvinnan som vill ha lift hem, men när de kommit till hennes adress så är hon försvunnen. Den ursprungliga vägen har ersatts av en ny väg. Men den gamla vägen är fortfarande synlig även om den och gångtunneln där flickan sägs stå och lifta är nästan täckt av träd och buskar.


Marie Charlotte Roux
I Sydafrika en stormig påskdag 1968 omkom den unga Marie Charlotte Roux i en bilolycka inte långt från Uniondale. Marie sov i baksätet av sin Volkswagen Beetle när hennes fästman förlorade kontrollen över bilen. Bilen välte och hon avled av sina skador. Enligt pressuppgifter, med början från 1973 och kommande år så har hon setts på årsdagen av sin död, liftande längs vägen och påstås försvinna kort efter att hon plockas upp av olika förare. Likt många andra legender så försvinner hon spårlöst kort efter att man har kört en bit, men i en del berättelser så öppnas och stängs passagerardörren för egen maskin varpå föraren möts av en kall vind.

Oftast när det gäller spökliftare så är det unga förtvivlade kvinnor som vill ha lift, men det finns även manliga spökliftare. I England så har en man i en lång grå överrock setts lifta på vägen A38 nära Taunton i Somerset. I augusti 1970 så stötte en kvinna från Taunton påmannen som stod mitt på vägen för att lifta varpå hon tvingades väja för att inte köra på honom. När hon sedan stannande för att tala om för honom vad hon tyckte om hans val av plats att stå på så var han spårlöst försvunnen.

När lokala tidningar gjorde reportage om denne mystiske figur så fann ett antal personer som hade mött samma uppenbarelse på samma plats, däribland en motorcyklist som hade kraschat som följd. En av de som hade sätt mannen var lastbilschauffören Harry Unsworth som berättade hur han hade mött mannen flera gånger under 1958. Vid det första mötet Unsworth gav mannen lift när han mötte honom genomvåt från regnet klockan tre på morgonen. Mannen i den grå överrocken, som alltid hade en tänd fackla i handen berättade för Unsworth om olyckor som inträffat under de senaste dagarna. Unsworth plockade upp denna liftare flera gånger, oftast i hällande regn, vandrades längs vägen med en fackla i handen. Harry Unsworth upplevde inte att det var något övernaturluigt med mannen, mer än att han kanske tyckte att liftaren verkade aningen udda.


Men han kom att förstå att denna liftare var något utöver det vanliga i november 1958 när en mystisk händelse inträffade . Efter att ha plockat upp mannen i grå överrock så körde Unsworth honom dit han ville, men på mannens begäran så väntade Unsworth på mannen som ville hämta in lite bagage och sedan köras vidare längs vägen. Unsworth satt länge och väntade på mannen som inte dök upp igen så efter ett tag så körde han, irriterad, iväg . Efter ca tjugo minuters körande så mötte han mannen igen, vilket var märkligt då han inte hade passerat ett enda fordon längs vägen. Det var en bedrift att ha rest så långt på så kort tid, men förmodligen inte helt omöjligt... Kanske var han en snabb löpare. Unsworth försökte undvika liftaren och köra förbi honom, varpå mannen i överrocken hoppade framför lastbilen och Unsworth väntade en sig en tragisk olycka, men inget hände... när Unsworth stannade och hoppade ut ur lastbilen kunde han se mannen i överrocken gestikulera ilsket varpå han vände och försvann. Kvar stod Unsworth oerhört skakad och förbryllad över vad han just upplevt.

Som sagt så finns det hur många spökliftarlegender som helst från hela Världen och från alla tider och apropå det så har vi här en svensk berättelse från det glada 1600-talet! En tidig spökliftarsägen finns i den 400-åriga handskriften Om the tekn och widunder som föregingo thet liturgiske owäsendet, skriven av Joen Petri Klint, präst i Östra Stenby.

Händelsen inträffade enligt Klint i februari 1602. En präst och två bönder var på hemfärd i släde från Kyndelsmässomarknaden i Västergötland. På väg mot Vadstena fick de syn på en vacker piga som bad att få åka med. Det fick hon, och då de efter en stund kommit till ett värdshus gick de av för att få en bit mat. Pigan var törstig, så de bad hustrun i gården sälja dem en kanna öl vilket var en vanlig bordsdryck vid denna tid. När hon bar ölkannan fram, var ölet i kannan malt. Förbryllad gick hustrun för att hämta en ny kanna, men när hon satte fram den så upptäckte hn att den var full med ekollon. Hustrun i gården bad dem då gå med henne när hon hämtade öl från tunnan. När hon återigen kom in med den, var kannan full med blod. De blev alla förfärade. Pigan sade: Frågen I icke efter, huru detta kommer till? Prästen frågade, och hon sade: Jag vet det: Uti detta året skall bliva nog med säd; nog med frukt på träden; men det blir mycket krig och pestilentia" (pest). Därpå försvann hon i tomma intet.

Till sist har vi internetfenomenet som har blivit lite av en spökliftarlegend. Det är det portugisiska filmklippet som är känt på nätet som "Ghost Girl & Car Crash":


/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar