Leta i den här bloggen

fredag 26 juli 2013

Prästen med det dödsbleka ansiktet

Andrew MacKenzie återger i boken "Möten med vålnader" en historia, eller rättare sagt flera redogörelser för möten med vad som verkar vara samma andeväsen. Händelserna utspelade sig på den engelska landsbygden dels år 1892, dels år 1900. En fröken M W Scott berättar i ett brev till tidningen Journal att hon en majeftermiddag 1892 hade varit på en promenad och var på hemväg då hon en bit bort på den väg på vilken hon promenerade fick se en lång, svartklädd man som långsamt vandrade framåt. Plötsligt försvann mannen i tomma intet och stod inte att finna i närheten. När fröken Scott kom ytterligare en bit på vägen mötte hon där sin syster Louisa och det visade sig att även hon sett den svartklädda gestalten.

Två månader senare var fröken Scott tillsammans med en annan syster, Susan, åter på promenad på vägen där hon sett den märkliga gestalten. Just när de kom förbi det aktuella stället dök mannen upp igen. Den här gången var fröken Scott fast besluten att inte ta ögonen från gestalten och kunde då se att mannen var klädd i prästkläder från 1700-talet. Han hade mycket smala ben och ansiktet, som fröken Scott såg i profil, var magert och dödsblekt. 

Det visade sig att flera andra invånare i byn sett spöket, bland annat två flickor som varit ute för att plocka smultron vid vägkanten. De hade hört ett ljud och sett upp och då fått syn på en prästman med dödsblekt ansikte som ingående stirrat på dem. Flickorna blev skrämda av uttrycket i hans ansikte och sprang därifrån. På avstånd kunde de sedan se gestalten blekna bort. Fröken Scott försökte sedan få syn på gestalten igen men lyckades inte förrän året därpå. 

En dag då hon inte alls hade spöket i tankarna fick hon åter se gestalten på vägsträckan och hon bestämde sig för att springa efter, men hur hon än sprang kunde hon aldrig komma närmare än ett par meter ifrån gestalten. Plötsligt stannade gestalten och vände sig om och såg på henne med uttryckslös blick och med oändligt bleka anletsdrag. Han tittade ihållande på fröken Scott, vände sig sedan om och bleknade så småningom bort igen.

År 1900 sågs han igen av en fröken Irvine, och omständigheterna liknade mycket de tidigare. Vem prästmannen var fick aldrig sin förklaring, det sades att en präst mördat sin hushållerska i närheten, men detta blev aldrig på något sätt bekräftat och, som Andrew MacKenzie påpekar, det är ju inte alls säkert att en spöksyn behöver antyda att något gruvligt brott blivit begånget. Faktum kvarstår i alla fall: Prästen med det dödsbleka ansiktet sågs av många olika personer, oberoende av varandra.

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar