Leta i den här bloggen

söndag 7 juli 2013

Ansiktet

Denna berättelse utspelade sig 1901 i Värmland nära norska gränsen. En ung flicka som vi kan kalla Barbro var tillsammans med en väninna inbjuden till en fest mellan jul och nyår. Väninnan gick tidigt och la sig i det gästrum som flickorna skulle dela, medan Barbro stannade uppe längre och inte kom in i rummet förrän strax efter midnatt. 

Så tyst som möjligt klädde Barbro av sig, för att inte väcka den, som hon trodde, sovande väninnan. Just när hon krupit ner i sängen blev hon skräckslagen- ett ansikte, stort, groteskt och hemskt, närmade sig Barbros eget ansikte. Flickan for upp ur sängen och ropade på väninnan. Då visade det sig att hon inte alls sovit, hon hade inte kunnat somna eftersom hon haft en känsla av att hon inte var ensam i rummet. Barbro var glad att få krypa ner i väninnans säng och tillbringa resten av natten där. 

På morgonen frågade Barbro värden vem som tidigare bott i det rum som väninnorna sovit i under natten. Värden svarade då att det var en gruvingenjör, nyligen avliden. Gruvingenjören hade varit så onaturligt fet att det hade varit omöjligt att få ut hans likkista genom dörren- man hade måst hissa ut den genom fönstret.

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar