Leta i den här bloggen

måndag 3 juni 2013

Eastern Air Lines Flight 401

Donald Louis 'Don' Repo
Passagerarplanet L-1011 var klart för start och flygteknikern var nästan klar med alla förberedelser inför start. "Du behöver inte oroa dig för rutinkontrollen, jag har redan gjort den", sa andreofficeren Donald Louis 'Don' Repo till teknikern. Under andra omständigheter skulle teknikern antagligen, tacksamt tagit emot utan invändningar, men det som var egendomligt i detta fall var att teknikerna mycket väl kände till att Don Repo inte var andreofficer för den här flygningen. Don Repo var nämligen död...

Don Repo, flygkaptenen Robert Albin 'Bob' Loft och 101 passagerare omkom då Eastern Air Lines Flight 401 störtade i Everglades sent på kvällen den 29 december 1972 när det skulle till att landa på Miamis flygplats. 

Robert Albin 'Bob' Loft
De delar från 401:an som fortfarande var hela trots kraschen återanvändes till andra flygplan, vilka senare sägs ha blivit hemsökta av de olycksdrabbade piloterna. Bland de som bevittnat de två, finns piloter, flygpersonal och till och med en vice ordförande på Eastern Airlines. Vissa iakttagelser är extra övertygande eftersom de bevittnats av flera personer på samma gång. 

En flygkapten och två flygvärdinnor påstår att de talat med Bob Loft före start och sedan sett honom försvinna i tomma intet. Vid ett annat tillfälle, fäste en kvinnlig passagerare oroligt en flygvärdinnas uppmärksamhet på den tyste, otillgänglige mannen i flyguniform som satt bredvid henne och som plötsligt försvann framför ögonen på dem båda. Kvinnan kunde senare, med hjälp av Eastern Airlines fotografier på anställda, identifiera mannen som Don Repo. 


Piloten Dom Cimoli... Efter olyckan...
En annan händelse som är mycket intressant var när flygvärdinnan Faye Merryweather såg Repos ansikte, i ett ugnsglas ombord på en Tri-star 318, som även den hade delar från den störtade 401:an. Skärrad, hämtade hon två kollegor, varav den ena hade varit vän med Repo och därför omedelbart kände igen honom. Enligt de tre, varnade Repo dem för brand på kommande flygning. En brand utbröt faktiskt senare
på flygningen, men det var lyckligtvis inget allvarligt tillbud, då branden snabbt kunde släckas.

Sex år efter krashen, 1978 visades tv-filmen The Ghost of Flight 401 som visar både olyckan och, så klart, spökerierna som följde. Denna film är väl inte nämnvärt läskig på spökfronten, däremot är ju en olycka aldrig särskilt trevlig att beskåda. Här är det endast Don Repo som spökar, fast i filmen heter han Dom Cimoli och spelas av Ernest Borgnine vilket är ganska intressant då Borgnine oftaste spelade lustigkurrar, faktiskt även i denna film, så när han omkommer och uppenbarar sig som ett spöke som stirrar ut i tomma intet så blir det ganska... Kraftfullt på något vis. En ansavrsfull kariskmatisk person som i efterlivet skyddar de levande.Medlem i ett av mina favoritband,The Clancy Brothers.
Tom Clancy (1924-1990)
En annan sak som är helt otroligt fantastiskt för oss som gillar irländsk folkmusik så kan jag berätta att Tom Clancy från The Clancy Brothers är med i filmen. Jodå, förutom sångare så var han även skådespelare som gjorde en del biroller i diverse filmer och tv-serier under 70-och 80-talet, däribland Lilla huset på prärien, Starsky & Hutch och Hulken. I den här filmen spelar han mekanikern "Dutch" som är den som "lappar ihop" delar från 401:ans skrov till andra flygplan.

För er som inte känner till The Clancy Brothers så måste jag ju såklart visa detta irländska folkmusiksband. Här är det Tom Clancy som leder sången:Så till sist så har vi här hela filmen The Ghost of Flight 401 i sin helhet, fin film för en regning sommardag som denna.

/Markus
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar